فرصتی که برای توسعه که از دست رفت؛ گل به خودی بزرگ خودروسازان داخلی

 

فرصتی که برای توسعه که از دست رفت؛ گل به خودی بزرگ خودروسازان داخلی

 
فاصله بین برقراری تحریم های جدید علیه کشورمان و تحریم های قبلی فرصت مناسبی بود که خودروسازی کشور از انزوا و تنهایی خارج شده و به توسعه و داخلی سازی خودروها بپردازد که متاسفانه با توجه به عدم مدیریت صحیح و کارآمد شاهد این اتفاق نبودیم.
 
به نقل از دنیای اقتصاد، برقراری مجدد تحریم ها، افت شدید تولید و صعود مجدد قیمت خودروها را در کنار کاهش کیفیت و خدمات به همراه داشته است.
 
انتظار می رفت با توجه به اینکه صنعت خودروسازی پیش از این نیز تحریم را تجربه کرده بود خود را برای شرایط فعلی آماده کرده باشد اما متاسفانه نه خودروسازان و نه دولت هیچ اقدامی در این راستا انجام نداده و حدفاصل بین اواخر سال 92 (توافق هسته‌ای) تا اوایل 97 (خروج آمریکا از برجام) که یک موقعیت استثنایی برای از بین بردن ضعف‌ها و چالش‌های خودروسازی کشور در مسائل مختلف (از داخلی سازی گرفته تا قیمت‌گذاری دستوری) بود، عملا از دست رفت.
 
دهه 90 یک دوره طلایی برای صنعت خودروسازی کشورمان تلقی می شود. تداوم رشد قطعه‌سازی، ارتباطات مناسب بین‌المللی و حضور خودروسازان خارجی در کشور و توجه ویژه دولت‌ها به صنعت خودرو از جمله عواملی که سبب می شود این دهه طلایی در نظر گرفته شود. در آغاز این دهه بود که خودروسازان توانستند به رکورد تولید یک میلیون 640 هزار دستگاه در سال برسند، رکوردی که هنوز شکسته نشده است. عوامل مختلفی در طی این دهه سبب شد که این رکورد شکسته نشود که از جمله مهم ترین آن ها برقراری مجدد تحریم ها علیه کشورمان است.
 
کاهش شدیدی تولید خودرو، عدم دسترسی خودروسازان به قطعات خارجی و نبود قطعات مشابه داخلی با کیفیت برابر تنها مثال های کوچکی هستند که می توان به واسطه آن ها ادعا کرد که اولا خودکفایی مطلق در خودروسازی ایران انجام نشده و داخلی ترین محصولات نیز نیازمند قطعات خارجی هستند و ثانیا تحریم و قطع روابط بین‌المللی نیز در افت شدید تولید، بسیار اثرگذار بوده است.
 
در اواسط دهه 90 میلادی حصول به توافق هسته ای سبب شد که تامین قطعات از خارج روندی عادی و مقبول داشته باشد و تولید قطعات داخلی نیز از شرایط مناسبی برخوردار شود که نتیجه این عوامل رشد مجدد تولید خودرو بود. به نحوی که در سال 95 رکورد تولید یک میلیون و 200 هزار دستگاه خودرو به نزدیکی رکورد سال 91 یعنی بیش از یک میلیون 640 هزار دستگاه رسید. پیش بینی می شد با ادامه یافتن شرایط مذکور در سال 1404 کشور به رکورد تولید سالانه 3 میلیون دستگاه خودرو برسد که متاسفانه این رویا با خروج امریکا از برجام و تشدید تحریم ها علیه خودروسازی کشورمان برباد رفته به نظر می رسد. بنابر پیش‌بینی‌ها، تولید خودرو در کشور طی سال جاری احتمالا به یک میلیون دستگاه نیز نخواهد رسید، آن هم در شرایطی که قیمت خودرو آزاد شده است.
 
کارهایی که انجام نشد
 
عدم تلاش برای توسعه و افزایش داخلی سازی خودروها از سوی خودروسازان و مدیریت نکردن دوران طلایی صنعت خودروسازی کشور از یک طرف و برطرف نکردن چالش‌هایی مانند قیمت‌گذاری دستوری، ضعف فناوری و تکنولوژی، حذف موانع ورود سرمایه‌گذاران خارجی و همچنین دولتی بودن از طرف دیگر همگی از جمله مواردی هستند که به واسطه آن ها می توان ادعا کرد که فرصت میان دو تحریم برای صنعت خودروسازی کشور سوزانده شده است.
 
با توجه به سیاست خارجی کشورمان و سوابقی که در خصوص تحریم ها وجود دارد همواره احتمال قطع و وصل ارتباط با کشورهای مختلف وجود داشته است اگر زنجیره خودروسازی در چهار سال طلایی (93 و 94 و 95 و 96) توجه ویژه‌ای به داخلی سازی قطعات می‌کردند و سرمایه‌گذاری لازم را در این پروژه انجام می‌دادند، احتمالا حالا شرایط بهتری در تولید داشته و با چنین افت تولیدی مواجه نمی شدند. تردیدی وجود ندارد که اگر خودروسازان می‌توانستند تولید را در مقطع فعلی (به واسطه داخلی سازی هرچه بیشتر قطعات) در سطح نسبتا مناسبی نگه دارند، حالا بازار با این انفجار قیمتی روبه‌رو نبود. 
 
ترس شرکت های خارجی برای جرایم معادی و معنوی اعمال شده از سوی آن ها برای ارتباط با خودروسازان ایرانی و نبود نقدینگی لازم در صنعت خودروسازی کشور سبب شده است که تولید و تامین قطعات و مواد اولیه صنعت خودروسازی کشورمان در سطح مورد نیاز صورت نپذیرد و به تبع تولید افت کرده و قیمت ها به صورت نجومی افزایش یابند.
 
هرچند اقدامات فعلی خودروسازان برای داخلی سازی نیز می تواند تا حدی بهبود دنده شرایط فعلی باشد اما قطعا شرایط برای داخلی سازی طی سال‌های 93 تا 96 بسیار مهیاتر و بهتر بود تا مقطع فعلی.
البته تنها خودروسازان و قطعه سازان مقصر فرصت سوزی های رخ داده نبوده و دولت و به خصوص وزارت صمت نیز در این میان کم تقصیر به عهده نداشتند.
 
تداوم سرکوب قیمت و از بین رفتن نقدینگی هنگفت حاصل از آن از دست خودروسازان و کمک به دلالان تنها یکی از مصادیق اشتباهات وزارت صمت در خصوص صنعت خودروسازی کشور در دوران طلایی آن بوده است. اگر دولت در همان ابتدای دوران توافق هسته‌ای، سیاست سرکوب قیمت را کنار می‌گذاشت، حالا خودروسازان حداقل از حیث نقدینگی با این حجم از مشکلات مواجه نبودند. اتفاقا موضوع نقدینگی به‌طور مستقیم با داخلی سازی قطعات نیز در ارتباط است، چه آنکه وقتی پول باشد، ساخت داخل نیز بیشتر در دسترس خواهد بود.
 
هرچه هست، خودروسازان و وزارت صنعت، معدن و تجارت، با کاهلی و اصرار بر سیاست‌های شکست خورده، اجازه ندادند صنعت خودرو آمادگی لازم را برای تحریم‌های دوباره به دست بیاورد و نتیجه این ماجرا در آیینه تولید و قیمت و احتمالا کیفیت، انعکاس یافته است.
 
 
 

منبع (source)

donyayeeghtesad

 

 

 

با کليک بر روي تصوير زير و عضويت در تلگرام 1Car، آخرین اخبار را دنبال کنيد.

تلگرام وان کار

برچسب : خودرو , خودروسازان






مرتب سازی :

نظرات کاربردی همه نظرات>

3 نظر

کاربر: Tiran
3

تا حالا از کدام فرصت که امکان رشد سالم در اقتصاد بوده است رو تونستن صحیح استفاده کنند
فقط در فرصت هایی که بشه زندگی رو به مردم سخت تر کرد تونستن تمام تلاشتون رو بکنند تا سلامت زندگی مردم رو نابود کنند

انشالله آدم های متخصص و صالح و باتقوا در سمت های تصمیم گیری و مدیریت کلان قرار بگیرند تا نفس کشیدن رو برای مردم یکم راحت تر کنند
شدیداً نیازمند امداد غیبی هستیم تو این مملکت
خدا خودت به دادمون برس
15:42  1397/12/11
پاسخ دادن
شهروند
4

فرصت زندگی کردن هم از دست رفت ، دانشجو بودیم ، در کافه تبریز اول خیابان 30 متری بهترین چلوگوشت را میخوردیم 32 ریال !
10:31  1397/12/07
پاسخ دادن
میلاد
4

خودتون این فرصت رو از خودتونو ما گرفتید
15:21  1397/12/11

1
صفحه 1 از 1

ارسال نظر
نظر شما بعد از تایید در سایت قرار داده می شود. نظرات با محتوای غیر مرتبط، نامحترمانه و فارسی با نوشتار انگلیسی تایید نخواهند شد.
نام    
نظر شما  
 
مقالات برتر
wait
پربحث ترین خودروی
wait
کاربران برتر سایت طی ماه گذشته
آخرین نظرات اخبار و مقالات
تارا ۶ دنده دستی : سلام خدمت همه من ۲۸ اسفند تکمیل وجه کردم تاریخ تحویلم ۳۱ اردیبهشت بود که خوشبختانه امروز فاکتور شدم سرعت تحویل خوب شده
محبی : من امروز زنگ زدم جنت آباد گفتن یک ماه بعد شاسی خوردن تحویل میدن برامن ۲۹ اردیبهشت شاسی شدالان درمرحله پلاک خوردن حالا خدا میدونه راست میگن یا سر کاریه
بابک : با سلام خدمت همه دوستان عزیز امروز حدود ساعت 13 با سایپا تماس گرفتم کارشناس 437 جواب داد باید منتظر پیامک باشید به امید خدا تا پایان خرداد پیامک ارسال میشه خدمت همه متقا ضی ها ؛ گفت خودرو ها رو دارند وارد می کنند - دیروز هم یکی از دوستان بهم گفت حدود 6000 خودرو چانگان داره وارد میشه به امید خئدا که برای همه دوستان تا پایان خرداد پیامک ارسال بشه
S3 : سلام ماثبت نام ۷آبان بودیم ۳۱اردیبهشت تحویل گرفتیم
S3 : سلام برای ماکارت ماشین اول اومد.بعدچندروزبرگ سبزاومد
‌‌‌‌‌‌‌‌ : احیانا در اینده سفر کردید؟ ۲۹ اسفند ۱۴۰۳ فاکتور؟؟؟؟
شاهین اتومات : به جای احوال پرسی و اینا کی فاکتور کی نشد پاشید با قرداد تون برید دادگاه ۳۰۰ تومن هزینه داره فقط از خود سایپا شکایت کنید دست به دست نکنید تحویل ۳ ماهه رو ۶ ماهه کنید
شاهین : خیلی ببخشید یه مشت بی عرضه جمع شدید اینجا با هم نظر میدید میگرید یا خیلی سرمایه دار هستید ک ۶۵۰ ملیون ۵ ماه خوابیده عین خیال تون نی یا چیزی مصرف میکنید به جای شکایت هر روز میاید میگید کی فاکتور شد کی نشد هرچی سرمون بیاد حقمونه.
مادران : واقعا اطلاعات پشتیبانی سایپا قد یه مرغ بیشتر ارزش نداره زنگ چند جا زدم دزمورد کارت طلایی بپرسم اخرم یکی گفت تو سایت نگیر بعد زنگ خودمون بزن باتخفیف وشرایطی برات بیمه بدنه فعال مکنیم منم گفتالکی باشه و رفتم بیمه بدنه رو زدم برا اطلس مشکی اگر مشکی تولید نمیشه تغییر رنگ بیاد سفید نقره ای چیزی میزنم
تی8/ تی9 : جمع کنید سفره ابولفظل را برای من امروز پلاک شد / مجدد باید یه سفره دیگه پهن کنیم تا تحویل بدن / خدا به داد مون برسه
آخرین نظرات اطلاعات خودرو
پیش فروش دوگانه دی ماه : سلام به مبارکی حضوری تحویل گرفتین یا از نمایندگی
کوییک سفید مشکی : چه رنگ هستین
میلاد : سلام پارس بهار هستم الان توی پنل کاربریم نوشته در حال برسی کد بخشنامه 4742
احسان : 11585207 فاکتور شد ثبت نام دی تحویل خرداد
سارا : بله برا منم بهار اومده تبدیل فقط هم بصورت پیش فروش تخویل آذر
پارس تابسان 1403 : سلام دوستان برا بهار هم پیام تبدیل امده مگه ؟؟؟ یه دوست مون به نام مجید میگه امده خواستم بدونم راسته 😐
207 اتومات : سلام دوستان من تحویل مهر هستم ،واریز اولیه انجام دادم ،دعوتنامه کی میاد؟
ساینا : دعوتنامه اسفند تا برج 4 میاد تحویلش هم برج5 نگران نباشید کم عجول باشیدچرا اینقدر عجله میکنید
مجید : سلام تحویل پارس بهار بودم پیامک تبدیل اومده به سورن و 207 و تارا به صورت پیش فروش 😑تحویل اذر نمیدونم چیکار کنم اگه تابستون باز افزایش قیمت بخورن چی
پارس : سلام کسی هست که تاحالا دو بار پیام تبدیل اومده باشه بعد دفعه سوم پیام پارس بیاد براش