آیا شما با هایپرمیلینگ (Hypermiling) و تکنیک های مختلف آن آشنایی دارید؟ این عمل که در حقیقت به معنی تنظیم خودرو و استفاده از تکنیک های مختلف رانندگی جهت کاهش هر چه بیشتر مصرف سوخت میباشد، همواره به عنوان یک حرکت خطرناک شناخته میشود، به ویژه هنگامی که راننده با شرایط جاده و محیط اطراف خود آشنا نباشد. تکنیک هایی که در اینجا مورد بحث قرار میگیرند از ریسک بالایی برخوردارند، چرا که موفقیت آنها به هوشیاری و آگاهی راننده و توانایی وی در استفاده به موقع از آنها بستگی دارد. برای آشنایی بیشتر با این تکنیک ها و میزان خطر آنها با ما همراه باشید.
در همین ابتدای امر ذکر این نکته الزامی است که عوامل مختلفی در خلاص کردن دخیل هستند که هر کدام خطرات خود را به همراه دارند، اما همین خطرات برای بسیاری از افراد هیجانآور میباشند. برای خلاص رفتن، شما باید پس از رسیدن به سرعت مورد نظر، دنده را در حالت خلاص قرار دهید و موتور را خاموش کنید؛ بدین ترتیب، تا چند کیلومتر را میتوانید بدون مصرف قطرهای بنزین طی کنید. به محض کاهش سرعت و شتاب، میتوانید موتور را مجددا روشن کنید و تا رسیدن به سرعت و شتاب مورد نظر، گاز بدهید و مجددا موتور را خاموش کنید. اما در نظر داشته باشید که این روش، هم برای شخص راننده و هم برای دیگر رانندگان خطرات بسیاری به همراه دارد؛ چرا که خاموش کردن موتور میتواند بر سیستم ترمز، فرمان، و دیگر عملکردهای خودرو تاثیر منفی بگذارد و آنها را از کار بیندازد و بدین ترتیب، راننده نتواند خودروی خود را کنترل کند و سبب بروز تصادف و حوادث ناگوار شود.
برخی افراد به ظاهر شجاع و نترس، پا را از این فراتر گذاشته و با موتور خاموش، سپر به سپر اتومبیل جلویی رانندگی میکنند؛ حتی معتقدند هر چه خودروی جلویی بزرگتر باشد، بهتر است! اما این کار، حتی در بهترین شرایط نیز، بسیار خطرناک است؛ چرا که شما در نقطه کور راننده جلویی قرار دارید و در این حالت، عملا هیچ کنترلی بر خودروی خود نخواهید داشت. رانندگی سپر به سپر، حتی در حالت عادی و در صورت روشن بودن موتور نیز، بسیار خطرناک است! اما برخی رانندگان ادعا میکنند با استفاده از این راهکار تا 40 درصد در مصرف سوخت صرفهجویی کردهاند؛ اما این روش، به همان اندازه که مصرف سوخت را کاهش میدهد، احتمال تصادف را افزایش میدهد.
باد کردن بیش از حد تایر نیز، یکی دیگر از راه هایی است که با کاهش مقاومت چرخشی، مصرف سوخت را نیز کاهش میدهد و به همین دلیل رانندگانی که به هایپرمایلینگ علاقه دارند، از این تکنیک استقبال میکنند. همانطور که میدانید، در صورتی که لاستیک ها به اندازه کافی باد شده باشند، اصطکاک لازم بین آج لاستیک و سطح جاده به وجود میآید و همین امر، کنترل کشش مناسبی را برای خودرو پدید میآورد. چنانچه لاستیک ها کمتر از حد مجاز باد شده باشند، نمیتوانند وزن خودرو را تحمل کنند و در نتیجه چرخ ها درست نمیچرخند؛ اگر تایرها بیش از حد نیز، باد شده باشند، سطح تماس کمتری بین آج و جاده به وجود میآید و با کاهش مقاومت چرخشی، سوخت کمتری نیز، مصرف میشود. در این حالت، فرسایش سریعتر تایر، سبب افزایش احتمال ترکیدگی لاستیک و عدم کنترل مناسب خودرو میشود.
برخی مواقع، رانندگان تلاش میکنند با برداشتن بخش هایی از خودرو از جمله سیستم تهویه یا صندلی عقب، وزن اتومبیل خود را کاهش دهند و بدین ترتیب، از مصرف سوخت آن بکاهند. اما در نظر داشته باشید که باز کردن برخی قسمت ها از جمله آینه یا کیسه های هوا، اگرچه وزن خودرو را کاهش میدهد، اما به همان میزان ایمنی و راحتی خودرو را نیز، پایین میآورد. برخی از این تغییرات در عین حال که ناقض قوانین رانندگی میباشند، دیگر رانندگان و حتی عابرین پیاده را نیز، در معرض خطر قرار میدهند. اتحادیه هایپرمایلینگ نیز، در بسیاری از موارد، استفاده از این تکنیک ها را محکوم کرده است؛ چرا که ارزش جان انسان ها بسیار بیشتر از مصرف چند لیتر سوخت کمتر میباشد؛ اما متاسفانه برخی افراد حریص اهمیتی به این موضوع نمیدهند. پس اگر با چنین افرادی برخورد کردید، بهتر است برای حفظ جان خود از آنها فاصله بگیرید و بگذارید این رانندگان بی توجه به مسیر خود ادامه دهند.