قیمت‌گذاری دولتی نابودی صنعت را به‌دنبال دارد

 

قیمت‌گذاری دولتی نابودی صنعت را به‌دنبال دارد

عضو هیات علمی دانشکده خودرو دانشگاه علم و صنعت تاثیر اقدام اخیر شورای رقابت مبنی بر افزایش قیمت خودروهای داخلی را واکاوی کرد و گفت: کاش مسوولان به جای صرف وقت زیاد برای تعیین افزایش قیمت 4 /0‌ درصدی وقت خود را روی عوامل عدم سرمایه‌گذاری و توسعه صنعت می‌گذاشتند.
 
امیرحسین کاکایی در گفت‌وگو با اقتصادنیوز درباره اقدام اخیر شورای رقابت مبنی بر افزایش قیمت خودروهای داخلی، اظهار کرد: بر این اساس افزایشی حداکثر تا دو درصد بر قیمت‌ها اعمال می‌شود. البته در دنیای صنعتی ارقامی در حد 25 /0و 5 /0 درصد برای این نوع کارها عادی است. اما برای کشوری که طی سال‌های اخیر با تورم‌های 20درصد به بالا روبه‌رو بوده عملاً این معنی را می‌دهد که رقمی افزایش نیافته است. با نگاهی به ارقام دولتی، نرخ تورم به نزدیکی‌های 10 درصد رسیده و همچنان نرخ سود بانک‌ها بالای 20 درصد است. همچنین نرخ ارز در یک سال گذشته حدود 10 درصد افزایش یافته است. 
 
او افزود: جالب اینجاست که محدوده قابلیت اطمینان این ارقام بالاتر از دو درصد است. اعلام نرخ افزایش قیمتی 4 /0 درصد برای دسته‌ای از خودروها، یک شاهکار علمی به شمار می‌رود! زیرا در شرایطی که تمام هزینه‌های خودروسازی‌های کشور، بیش از 10 درصد افزایش یافته، اعلام این ارقام تبعاتی دارد. واقعیت این است که اگر شورای رقابتی وجود نداشت، امروز خودروسازها بی‌سر و صدا یا قیمت را افزایش نمی‌دادند یا همین ارقام بدون هیچ هیاهویی تغییر می‌کرد و کسی آن را افزایش قیمت نمی‌انگاشت. کما اینکه بیمه‌ها افزایش‌های مشابهی را رسمی و غیررسمی انجام دادند.
 
این مدرس دانشگاه تصریح کرد: خیلی‌ها ادعا می‌کنند قیمت خودروهای داخلی گران است و نه‌تنها قیمت‌ها نباید افزایش یابد بلکه بهتر است کاهش معناداری را نیز تجربه کنند. البته اگر به حدود 20 سال پیش بازگردیم، من با این حرف کاملا موافق هستم. اما امروز که ما تقریبا یک دهه عدم سرمایه‌گذاری در خودروسازی‌ها، افزایش 200‌ درصدی قیمت ارز در پنج سال گذشته و تورم‌های به‌طور متوسط 20‌ درصد در کل کشور را تجربه کرده‌ایم، فکر نمی‌کنم این برخورد با شرکت‌های خودروسازی نتایج جالبی داشته باشد.
 
او افزود: به نظر می‌رسد که خودروسازان یا باید قیمت محصولات‌شان را مطابق با شرایط روز افزایش می‌دادند یا اگر با توجه به شرایط رکودی حاکم، افزایش قیمت را با ارقام واقعی، به صلاح نمی‌دانستند زیر بار افزایش قیمت 4 /0 تا 8 /1 درصد نمی‌رفتند.
 
عضو هیات علمی دانشکده خودرو دانشگاه علم و صنعت بیان کرد: واقعیت این است که با توجه به اوضاع و احوال خودروسازی‌ها در پنج سال گذشته، با این روند، روزبه‌روز بر وخامت اوضاع افزوده می‌شود. از یک‌سو با توجه به کاهش قیمت واقعی در تناسب با شاخص‌های واقعی قیمت، خودروسازان هرساله بر زیان خود می‌افزایند و از طرف دیگر با توجه به تولید خودروهای تکراری، رضایت مردم را بیشتر از دست می‌دهند و در نتیجه درآمد واقعی آنها کاهش می‌یابد. 
 
او افزود: در نتیجه با این رفتارها، سرمایه‌ها از این صنعت فرار کرده و به تدریج صنعت را تهی می‌کند. این سرمایه‌ها شامل انواع نقدینگی، تجهیزات و به‌طور خاص منابع انسانی توانمند است. به این ترتیب دیگر نمی‌توان به این خودروسازی برای سرمایه‌گذاری در خط تولید (برای افزایش کیفیت و بهره‌وری و در نتیجه کاهش قیمت) و طراحی محصولات جدید امیدی داشت.
 
کاکایی با بیان اینکه نتیجه این فشارها، این است که امروز در سال اقتصاد مقاومتی، ما فقط چشم امیدمان به سرمایه‌گذاری خارجی است، گفت: این چرخه معیوب (قیمت‌گذاری دستوری به جای قیمت‌گذاری بر اساس ارزش بازار) نه‌تنها باعث افزایش رقابت در بازار نشده است، بلکه پتانسیل‌های رقابت‌پذیری خودروسازی را مضمحل کرده است. بدین ترتیب عملکرد کل نظام قیمت‌گذاری و مدیریت صنعت طی این سال‌ها، پتانسیل‌های بازار را به تدریج در اختیار رقبای خارجی گذاشته است.
 
او افزود: متاسفانه طی سال‌های اخیر، عده‌ای به‌شدت دنبال تبدیل ایران به یک محیط بازرگانی بزرگ هستند. ورود انواع کالای خارجی به همراه فشارهای مستقیم و غیرمستقیم بر طراحی و تولید داخلی، هر چند که به ظاهر تنوع کالا و متعاقب آن رقابت برندها را در کشور افزایش داده، اما واقعیت این است که نتیجه این ساخت و سازها و ساز و کارها ابتدا باعث از بین رفتن تولیدکنندگان کوچک و متوسط و بعد از آن فروشندگان خرده‌پا شده است. البته این نوع تحرکات فقط در سطح تولید و خدمات اثر منفی نداشته و نتیجه آن ضعف کلان بنیه اقتصادی کشور، افزایش بیکاری، تورم و نهایتاً رکود شدید بوده است.
 
کاکایی تصریح کرد: البته شاید برخی به این ادعای من خرده بگیرند و رکود فعلی را نتیجه سیاست‌های دولت در پی تحریم‌ها بدانند، اما شخصا معتقدم عمده این رکود در واقعیت نتیجه کاهش جدی قیمت نفت بوده است. اگر قیمت نفت مانند چند سال پیش بالاتر از 100 دلار بود و ما با تمام تحریم‌ها روبه‌رو بودیم اما فقط می‌توانستیم نفت بفروشیم، فکر نمی‌کنم از مصرف کم می‌آوردیم. به عبارت دیگر همان‌طور که رهبر معظم انقلاب بارها تاکید کرده‌اند، مشکل اصلی عملکرد ما بوده و برای رفع مشکلات باید به درون توجه جدی داشته باشیم. اقتصاد مقاومتی قبل از هر چیز یعنی تولید و کار و تلاش.
 
او افزود: البته امکان دارد که از این حرف‌های من چنین برداشت شود که باید به حدود 30 سال قبل برگردیم و کاملا درهای مملکت را ببندیم و مصرف‌کننده را مجبور به مصرف کالای داخلی کنیم. مسلما این نوع پیشنهاد برای من که آن دوران سخت را با کالای بی‌کیفیت و قیمت‌های بالا تجربه کرده‌ام، دور از ذهن است. اتفاقا برعکس. به نظر من باید با توجه به تجربیات گذشته نه چندان دور علم اقتصاد و دانش مدیریت، به شدت به دنبال رقابتی ‌شدن بازار باشیم، اما نه با تکیه بر دلارهای نفتی.
 
کاکایی خاطرنشان کرد: شورای رقابت در کنار دیگر ارکان توسعه‌دهنده کسب و کار و رقابت، باید تمام برنامه‌های خود را برای توسعه بر مبنای رقابت تولید داخلی بگذارد، نه بر اساس ورود کالاهای خارجی. برای این منظور اتفاقاً همین صنعت خودرو مثال بسیار خوبی است، زیرا این صنعت کاملاا تحت کنترل دولت است و کسی نمی‌تواند با قاچاق آن را بر هم بزند (مانند آن بلایی که سر صنایعی مانند نساجی و لوازم‌خانگی بارها آمده است). مسوولان محترم در وضعیت فعلی به جای صرف وقت زیاد برای تعیین افزایش قیمت 4 /0‌درصدی که معلوم نیست دقتش چقدر معتبر است، باید وقت خود را روی عوامل عدم سرمایه‌گذاری و توسعه صنعت می‌گذاشتند.
 
 
 
 

منبع

اقتصاد نیوز

 

برچسب : خودرو , دولت , خودروسازی , قیمت خودرو , نابودی صنعت خودرو






مرتب سازی :

نظرات کاربردی همه نظرات>

2 نظر

کاربر: نوید جهرمی
2

با بخشی از حرفا موافقم و با بخشیشون مخالف. این افزایش قیمت و قیمت گذاری دولتی توجیحی نداره. قیمت ها باید آزاد باشه. از اون طرف هم واردات تسهیل شه. رقابت داخلی رو نمیشه ب وجود آورد کما این که در هیچ اقتصاد بسته ای به وجود نیامد در سطح دنیا. این اقتصاد کمونیستی که مافیایی داره اداره میشه باید عوض شه.
دلار 10 درصد افزایش پیدا کرد، نفت کاهش شدید قیمتی داشت، تورم داشتیم و مزد کارگر و بیمه و مالیات افزایش ، همه ی اینا قبول. اما چرا نمیگن مواد اولیه مثل محصولات پتروشیمی در سطح دنیا به یک ششم قیمت رسیدن، مس و آهن و فولاد و آلومینیوم به یک سوم قیمت.
اینا با این مدیریت فرسوده و ناکارامدشون کاهش قیمت نمیتونن بدن.
با این کاهش قیمت نفت وزیر فهمیده ی ما دستور افزایش فروش نفت رو داد و باعث گسستن پیوند اوپک برای کاهش قیمت شد.در حالی که میتونست تصمیم بگیره در عرض چن سال خام فروشی ایران به صفر برسه.حالا نمیتونیم تبدیلش کنیم ذخیرش کنیم. طبق گفته ی مفسرا همین حرف میتونست افزایش 15 دلاری قیمت نفت رو به دنبال داشته باشه.
در کل امیدی به اینا نیست تا این سیستم مدیریتی فرسوده برقراره.
11:59  1395/02/25
پاسخ دادن
بهنام طیبی
3

فقط به فکر جیب خودشون هستن
11:43  1395/02/25
پاسخ دادن
1
صفحه 1 از 1

ارسال نظر
نظر شما بعد از تایید در سایت قرار داده می شود. نظرات با محتوای غیر مرتبط، نامحترمانه و فارسی با نوشتار انگلیسی تایید نخواهند شد.
نام    
نظر شما  
 
مقالات برتر
wait
پربحث ترین خودروی
wait
کاربران برتر سایت طی ماه گذشته
آخرین نظرات اخبار و مقالات
محمد s5 : دوستان کسی هست ثبت نام برج 7 باشه ولی تو سیستم در انتظار تکمیل وجه باشه؟ چک قسط اولشم پاس شد ولی زده در حال تکمیل وجه
محمد : سلام آقا نادر الان ازسه ماه پیش تا حالا همه چیز چند برابر شده پس فکر کنم تا آخر سال نه ماه وقت داشته باشی پولت بشه ۱۰برابر برو بخر آخه برادر من یعنی چی که همه چیزم فروختم این داستانا چیه مینویسی بگو قیمتش توبازار فرق داره منم طمع دارم میخام سود کنم همه دنبال همینیم پس ادا در نیاریم شد شد .نشد فدا سرمون
s5 : شما برو دعاکن تحویلت بدن بعد دغدغه s5یا x5 داشته باش
Ali : سلام وقت بخیر ، من تازه ی چندماهی رانا پلاس ۴۰۲ گرفتم تو شهر که باهاش حرکت میکنم گهگاهی آمپر آبش از وسط ی خونه میره بالاتر. من تاحالا محصولات ایرانخودرو استفاده نکردم. اگه کسی از دوستان علتشو میدونه کمکم کنه ، متشکرم🙏
مهدی رضایی : سلام اول اینکه به هیچ عنوان نوبت کسی نمی سوزه و سایپا در هرصورت پیامک شاهین دنده ای رو خواهد داد البته نه با این قیمت ۴۳۵ مطمئنا اگر هم دولت قیمت کارخونه ای ماشین ها رو افزایش نده سایپا عین ایران خودرو همون کاری که برای پژو پارس کرد ویک افزایش قیمت ۱۵۰ میلیونی نسبت به قبلش داد سایپا هم همین کار رو برای شاهین دنده ای خواهد کرد پس شاهین دنده ای قیمتش بین ۵۶۰ تا ۶۰۰ بالا خواهد رفت بدون شک و سپس به ملت تحویل خواهند داد
عارف : نوبت حواله دارا رو که نمیتونن مث آب خوردن بسوزونن. در هر صورت باید خودرویی تحویل بشه. زمانی میتونن نوبت رو حذف کنن که یا انصراف بدیم یا خودشون قید کنند در صورت عدم تکمیل وجه امتباز شما باطل خواهد شد
تارااتومات : آقا وحید من از برج هفت که ماشینمو فروختم تابتونم پول این تارا رو جور کنم زندگیم لنگ شده بدون ماشین موندم توی برف و بارون زمستون یا پیاده میرفتم سر کار یا با اسنپ بچه هامم که برای مدرسه رفتن هزارتا مشکل داشتن رنگ سفید انتخاب کردم که سریعتر فاکتور بشه ولی متاسفانه خیلی طول کشید دقیقن من الان هفت ماهه منتظر تارا هستم ایشالله دیگه این هفته میرسه دستم 🙏
امیر : سلام من هفته آخر بهمن بودم که ۱۴۰۳/۲/۵پیامک تحویل وجه با سه تا پیشنهاد برام آمد و تا ۲۰/۲/۱۴۰۳مهلت پرداخت دادند که خوشبختانه من پانزدهم تکمیل وجه دوگانه سوز رو انجام دادم و هنوز منتظر تحویل خودرو هستم دوستان گول نخورید ۸۵ گانه انتخاب کنید از عمد پیشنهاد ۸۵گانه میدن که ذهنیتتان را متزلزل کنن نسبت به دوکانه سوز
تارااتومات : سلام آقا وحید ماشینم رنگش سفید بود ولی نمیدونم چرا اینقد طول کشید تا فاکتور بشه ۱۴ فاکتور شد ۱۶ تخصیص پلاک شد الان توی مرحله ی صدور اسناد هست
j7 : کارزار اعتراض به کارمان موتور را امضا کنید https://www.karzar.net/114251
آخرین نظرات اطلاعات خودرو
نیلی : آقا تبدیل نزنید 30 دی ما داره فاکتور میشن
اسفندی : فکر نکنم ربطی داشته باشه انشالاه که میاد
حجت : هر چه به زمان واریز نزدیک بشه کمتر میخرن
دنا پلاس : مبارک باشه به سلامتی سود تاخیر چقدر شده
مجید : چی میگی چیو قسطی کنن افزایش ناحق باید کم بشه قسطی بشه مگه پول نمیدی چه دلیل و منطقی واسه گرونی دارن جالبه هیچکس جوابگو نیست
پارس زمستان : سلام صبر کن همین الانم کم تر از 200 نده
محمودرضا x33 cross cvt : پاسخ به آریزو 5. تایید نهایی توسط کمیته نهایی لیزینگ مد نظر هستش. از اون روز بستگی به قراردادت 90 روز کاری بعد یا 45 روز کاری بعد تحویل میدن. البته پنجشنبه ها و جمعه ها و روز های تعطیل حساب نمیشه. مال من سه روز بیشتر حساب کردن و میگن تاریخ تحویل سیستمی شما هستش.
دستی سقف فلز اسفند : دوستان وضعیت فاکتور سقف فلز تا کجا پیش رفت ؟؟
در انتظار ایکس 22 پرو : سلام ب همه .و اقای الوند و فرشید خودرو ایکس 22 دنده ثبت نام کردم تادیخ قرارداد 16 بهمن نقدی و تاریخ سیستمی 4 تیر تمام مدارک هم اومده.امروز ساعت 10 پیامک زده شد ک خودرو با این شماره پلاک جاده شهریار تهران بخاطر سرعت غیر مجاز تخلف کرده و ثبت شده.این یعنی چی ؟دیروز تماس گرفتم صدای مشتری و گفتن خودرو شما مجوز گمرک نخورده و مشخصم نیس کی مجوز خروج بخوره..امروز این پیامک اومده یعنی خودرو ما حمل شده .اقای الوند و فرشید بی زحمت جواب منو بدید ممنون میشم.اخه مگه میشه تریلی با بار خودرو سرعتش بالا باشه
Farshid fx : پاسخ به milad x55: میلاد جان من جوابتو دادم احتمالا ندیدی. شما مدل 403 میگیری . تا حالا همه ی شاسی های سری R مدل 1403 گرفتن. حالا بگو من که سری p بودم و کارت و سند با مدل 1402 اومده ( کارتمم اشتباهی المثنی اومده) و قراره 5 تیرماه بگیرم چقدر ظلم شده در حقم!!!!! تازه 2 تا دوست شیرازی اینجا تاریخ تخصیصشون قبل از من بوده و شاسی سری R قسمتشون شد و مدارکشون مدل 1403 بازم بگم تا یکم فشار روت برداشته شه! من اول قراردادم 20 آذر بود با مهلت 45 روزه که نمایندگی گفت تا حالا 30 روزه تحویل دادن پولو که ریختم گفتن باید لیزینگتونو عوض کنیم از سینا به صادرات. بعد 16 دی واسم قراردادجدید صادر شد با مهلت 90 روزه. !!! بازم بگم؛ روز واریز وامم بانک صادرات بم بهم زنگ زد گفت بانکت این حسابی که واست باز کرده نمیشه وام ریخت برو یه حساب جدید باز کن به بانکت بگو حساب کاملا عادی باشه و چند روز وامم عقب افتاد دیگه نمیگم چون دیدم اشکت دراومد و راضی به غصه خوردنت نیستم.