چرا خودروسازان وارد دعوای قیمت گذاری نشدند؟

چرا خودروسازان وارد دعوای قیمت‌گذاری نشدند؟

این روزها که جدال شورای رقابت و وزارت «صنعت، معدن و تجارت» بر سر قیمت گذاری خودرو بالا گرفته، خودروسازان به نوعی خود را کنار کشیده اند و به اصطلاح یکی به نعل می زنند و یکی به میخ. وزارت صنعت و زیرمجموعه هایش به خصوص سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان، معتقدند تا زمانی که قیمت گذاری دست آنها بود، همه چیز گل و بلبل بوده و هم خودروساز رضایت داشته و هم بازار آرامشی نسبی را به خود می دیده است، اما شورای رقابت نظر دیگری دارد. شورا می گوید قیمت هایی که سازمان حمایت در نظر می گرفته، درست نبوده و حساب و کتاب نداشته است؛ اما آنها (شورای رقابت) با انجام محاسباتی دقیق، قیمت واقعی خودروها را در آورده اند. ظاهرا این جدال بیهوده بر سر خودروسازان و وضع نابسامان فعلی آنهاست، اما در باطن ماجرا به نظر می رسد بحث بر سر این است که کدام یک (شورای رقابت یا سازمان حمایت)، دست بالا را در قیمت گذاری خودروهای داخلی داشته باشد.

چرا خودروسازان وارد دعوای قیمت‌گذاری نشدند؟

این وسط اما خودروسازان خود را وارد دعوا نکرده اند و دقیقا مشخص نیست طرف شورای رقابت هستند یا سازمان حمایت. در این حدودا یک ماه اخیر که وزارت صنعتی ها و شورای رقابت بر سر قیمت گذاری خودرو حسابی به همدیگر خرده گرفته اند، خودروسازان هیچ واکنشی که نشان دهد نظرشان به کدام طرف متمایل است، از خود بروز ندادند و تا به امروز به نوعی در این ماجرا منفعل عمل کرده اند. البته گاهی اظهارنظرهایی در مورد اینکه سازمان حمایت یا شورای رقابت عملکرد موفقی در قیمت گذاری نداشته، از سوی فعالان صنعت خودرو انجام می شود، اما فقط محدود به انجمن های خودروسازان و قطعه سازان است و مدیران ارشد خودروسازی هیچ اظهارنظری در مورد دعوای قیمت گذاری نمی کنند. اتفاقا همین دیروز مشاور انجمن خودروسازان در اظهارنظری اعلام کرده مقصر اصلی در زمینه بحران شدید صنعت خودرو که می تواند به ورشکستگی خودروسازان بیانجامد، نه شورای رقابت که سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان است. داوود میرخانی رشتی گفته که در دو سال اخیر قبل از ورود شورای رقابت به عرصه قیمت گذاری خودروها، هرچه به رییس سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان و وزیر صنعت، معدن و تجارت درباره ضرردهی خودروسازان به دلیل پایین بودن قیمت فروش آنها نامه نوشتیم، توجهی به آن نشد. وی تاکید کرده که پس از ورود شورای رقابت به این عرصه و تعیین فرمول قیمت گذاری نیز، در نامه ای به رییس سازمان حمایت از وی خواستیم طی نامه ای رسمی به شورای رقابت موضوع غیرواقعی بودن قیمت های اواخر سال 90 را اعلام کند تا این شورا قیمت های صحیح را مبنای قیمت گذاری خودروها قرار دهد، اما به آن نامه نیز توجهی نشد.

چرا خودروسازان وارد دعوای قیمت‌گذاری نشدند؟

میرخانی با بیان اینکه سازمان حمایت با تعیین نرخ های غیرواقعی برای خودروها موجب آغاز دومینوی بحران در صنعت خودرو شده، گفت مشکل اصلی خودروسازان، سازمان حمایت است، زیرا این سازمان بود که از واقعی سازی قیمت خودرو جلوگیری و به تدریج توان مالی آنها را ضعیف کرد.گفته های میرخانی در حالی است که مدیران ارشد خودروسازی همچنان سکوت کرده اند. آنها حتی در جلسه چندی پیش وزارت صنعتی ها و شورای رقابت که در مجلس شورای اسلامی برگزار شد نیز  خود را کاملا از دعوای قیمت گذاری کنار کشیده و وارد ماجرا نشدند، گویی انگار نه انگار که آنها سوژه این جدال پرحاشیه اند.اما دلیل کنار ماندن خودروسازان از این ماجرا چیست؟ چرا آنها موضع مشخصی در قبال جدال قیمت گذاری میان وزارت صنعتی ها و شورای رقابت ندارند؛ آن هم در شرایطی که از مشکلات مالی و افت شدید تولید حرف می زنند و معتقدند «قیمت خودرو» یکی از دلایل بروز این مشکلات است؟ برای پاسخ به این پرسش ها سه احتمال را می توان متصور شد؛ اولین اینکه خودروسازان طرفدار سازمان حمایت و شیوه قیمت گذاری اش هستند، اما چون قیمت گذاری فعلا دست شورای رقابت است و رابطه شورا و سازمان نیز شکرآب شده، آنها این موضع خود را علنی نمی کنند. اگر این احتمال را بپذیریم، باید قبول کنیم خودروسازان از روش قیمت گذاری سازمان حمایت رضایت داشته اند یا حداقل آن روش را بیش از شیوه فعلی شورای رقابت می پسندند. این در شرایطی است که قیمت گذاری توسط سازمان حمایت، دردسرهای خاص خود را داشت و خودروسازان در آن مقطع که این سازمان قیمت گذار بود، کم و بیش به آن معترض بودند.

چرا خودروسازان وارد دعوای قیمت‌گذاری نشدند؟

آنها برای هرگونه افزایش قیمتی باید کلی سند و مدرک به سازمان حمایت می بردند و سازمان نیز پس از انجام بررسی های لازم، قیمت خودروها را تعیین می کرد و اتفاقا قیمت های اعلامی همواره با اعتراض خودروسازان نیز روبه رو می شد. در واقع سازمان حمایت در برابر خودروسازان موضعی سختگیرانه داشت؛ اگرچه در دو سه نوبت با افزایش قیمت خودروها موافقت کرد، اما این کار را پس از کلی رفت وآمد خودروسازان انجام داد. در واقع سازمان حمایت می خواست طوری قیمت گذاری کند که یا خودروساز و مشتری هر دو راضی باشند یا رضایت هیچ کدام حاصل نشود، هرچند معمولا دومی اتفاق می افتاد. اما احتمال دوم؛ خودروسازان به ماندن در شورای رقابت راضی ترند؛ اما چون احتمال می دهند با تغییر دولت، قیمت گذاری دوباره به دست سازمان حمایت بیفتد، در شرایط فعلی محتاطانه رفتار می کنند.

چرا خودروسازان وارد دعوای قیمت‌گذاری نشدند؟

 درست بودن این احتمال، مستلزم پذیرفتن این است که از نظر خودروسازان، شورای رقابت بهتر از سازمان حمایت در قیمت گذاری عمل کرده و آنها (خودروسازان) به نوعی با شورا راحت تر هستند تا سازمان. این البته در حالی است که تعیین قیمت توسط شورای رقابت نیز کم دردسر نبوده و حتی برخی کارشناسان معتقدند سازمان حمایت مدیریت بهتری را در قیمت گذاری داشته است و حداقل اینکه خودروسازان در آن زمان زودتر تکلیف خود را می دانستند. با این حال شورای رقابت نیز مانند سازمان حمایت از انتقادهای فعالان صنعت خودرو (انجمن خودروسازان و قطعه سازان، نه مدیران ارشد خودروسازی) در امان نبوده اند. شورای رقابت البته گاهی با خودروسازان نیز راه آمده و حتی حاضر شده در مقابل اعتراض آنها، تصمیم قیمتی خود را عوض کند. به عنوان نمونه، وقتی شورای رقابت اولین سری قیمت ها را روی سایت خود قرار داد، خودروسازان اعتراض کردند و در نتیجه همین اعتراض بود که شورا عقب نشست و در نهایت قیمت هایی نزدیک به آنچه خودروسازها می خواستند، تعیین شد.  خودروسازان به دنبال آزادسازی؟ و اما احتمال سوم که اتفاقا قوی تر از دو احتمال قبلی به نظر می رسد، از تمایل خودروسازان به آزادسازی قیمت حکایت دارد. این «احتمال» می گوید خودروسازان نه شورای رقابت را می پسندند و نه سازمان حمایت را قبول دارند، بلکه می خواهند قیمت خودرو دوباره آزاد شده و به دست خودشان بیفتد.

چرا خودروسازان وارد دعوای قیمت‌گذاری نشدند؟

قیمت خودرو که آزاد شود، دیگر نه خبری از سختگیری های سازمان حمایت است و نه خبری از فرمول و دستورالعمل شورای رقابت و این خودروسازان هستند که در مورد قیمت محصولات شان تصمیم آخر را خواهند گرفت. آنها یک بار طعم شیرین آزادسازی را چشیدند و قطعا بدشان نمی آید یک بار دیگر و این بار پایدارتر و قطعی تر، آن را تجربه کنند. آزادسازی هر چند به کام خودروسازان خواهد شد، اما قطعا اعتراض مردم را به دنبال خواهد داشت، اعتراضی که مانند دفعه قبل دامنه آن به مجلس شورای اسلامی هم کشیده می شود و آن زمان است که کوهی از انتقاد و گله و شکایت بر سر جاده مخصوصی ها آوار می شود. یعنی اینکه آزادسازی قیمت نیز چندان بی دردسر برای خودروسازان نیست و حواشی خاص خود را در پی خواهد داشت.


منبع

دنیای اقتصاد

برچسب : خودروساز داخلی






مرتب سازی :

نظرات کاربردی همه نظرات>

2 نظر

کاربر: m&z
8

آزاد سازی قیمت گذاری خودرو توسط خودروسازها باید در شرایط عادلانه اتفاق بیافتد نه در شرایطی که یکطرفه به نفع خودروسازها مرزها را بسته اند. این آزادسازی باید همزمان با آزادسازی واردات خودروهای خارجی بدون حق گمرکی صورت گیرد و تنها آن زمان است که شرایط عادلانه ای از عرضه و تقاضا در بازار خودرو شکل خواهد گرفت. همچنین اگر خودروسازها را کاملا از مالکیت دولت خارج کرده و صد در صد خصوصی سازی کنند، هم شرایط خودروسازها بهتر خواهد شد و هم مردم.
16:15  1392/04/31
پاسخ دادن
کاربر: Goyban Bahar
1

خیلی ممنون که اخبار داخلی را هم پوشش میدید
13:58  1392/04/31
پاسخ دادن
1
صفحه 1 از 1

ارسال نظر
نظر شما بعد از تایید در سایت قرار داده می شود. نظرات با محتوای غیر مرتبط، نامحترمانه و فارسی با نوشتار انگلیسی تایید نخواهند شد.
نام    
نظر شما  
 
مقالات برتر
wait
پربحث ترین خودروی
wait
کاربران برتر سایت طی ماه گذشته
آخرین نظرات اخبار و مقالات
رضا : منم ثبت نام نقدی ۲۷‌شهریورم شاسی نشدم اینا که الان شاسی شدن همه قسطی و ان تکمیل وجه نکردن اصن
علی اس۵ : سیاست کرمان موتور این هست که اونی نقدی پول داده که هیچ و اونی که قسطی خریداری چون چک دومشون نزدیک هست را شاسی میکنند که همه چک هاشونو پاس کنند
J7 مشکی : پاسخ به j7:ثبت نام تهران
لیلا : سلام کسی تونسته امروز اطلس ثبتنام کنه؟
لیلا : سلام کسی تونسته امروز اطلس ثبتنام کنه؟
21فروردین : سلام فعلا دارن اسفندرو فاکتور میکنن
پاسخ به یاشار قسمت دوم : ادامه . خب مزایا و معایب اطلس را گفتیم حالا رسیدیم به رانا پلاس ارتقایافته 1- مزایا : موتور شناخته شده و اصیل پرتوان و کم صدا و کم مصرف و کم استهلاک TU5 با حجم موتور 1600 سی سی با قدرت 105 اسب‌بخار و با گشتاور142 نیوتن‌متر و صرف سوخت ترکیبی6.9 لیتر در صد کیلومتر - دارای استاندارهای 85 گانه مثل اطلس فقط با چند آپشن بیشتر مثل کروز کنترل - پوزیشن لامپ (ساده بگم مثل دیلایت منتها در چراغهای عقب هست )- آیینه وسط الکتروکرومیک(که باعث میشه نور ماشینها در هنگام شب چشم را اذیت نکند)-ترمز های مطمِن و قابل قبول - شاسی محکم مناسب خانواده و مسافرت -صندوق جادار-طراحی پخته و هماهنگ -و مقداری تغییرات در چراغها و جلو پنجره و صفحه کیلومتر و آمپر (مثل اطلس) و سیستم مالتی پلکس . 2- معایب : فضای کم در ردیف عقب و نداشتن مانیتور . دیگه بقیه چیزها مثل نمایشگر تعوض دنده و دکمه های کنترلی روی فرمان و سنسور دنده عقب هر دو خودرو دارن . یاشار جان دیگه انتخاب با خودته میتونی اطلس بگیری میتونی یه پنجاه شصت بذاری روش رانا پلاس ارتقایافته بگیری ببین کدومش منطقی و بصرفه تره .
طاهره : سلام ببخشید من دی ماه بودم یکم اردیبهشت تکمیل وجه کردم هنوز فاکتور نشده کسی هست دی ماه باشه براش فاکتور شده باشه ممنون میشم جوابمو بدید
joni جون : هیچ اطلاعاتی از سمت عرضه کننده ارسال نشده است. بله برای منهم نوشته
S5 : من هم شهریورم دی ماه تکمیل وجه همون اول کار که ۲۰۰ دادیم دو ماه بعد جمعا شد ۶۰۰ بقیه هم دیماه
آخرین نظرات اطلاعات خودرو
زهره 55 : خیر حساب نمیشه
احد دوگانه دی : با سلام من تکمیل یک اردیبهشت هستم دی ماهی فعلا فاکتور نشدم.کسی امروز فاکتور شده؟
تحویل تیر ماه : سلام اقای بهادری تحویل تیرماه دعوتنامه کی میاد الان قیمت وانت 310 نظرتون بازم شرکت افزایش قیمت داره ..؟
207اتومات رضا دی : منم 23اذر فاکتور نشدم
پیش فروش دی ماه دوگانه : بله من دی ماهی هستم ومتاسفانه هنوز فاکتور نشدم
aaaaa : سلام دوستان 2 روز پیش برام از نمایندگی نصیراللهی پیام اومد مشتری گرامی جهت تکمیل فرایند ثبت نام در اسرع وقت به یکی از شعب نمایندگی نصیراللهی مراحعه کنید میشه یگید برا چی میخوان؟؟ لطفا جواب بدید
207 اتو تکمیل 28 آذر ساری : ظاهرا فقط سفید داره فاکتور میشه. و 207 اتو مشکی سقف فلز طرح عادی تا 20 آذز فاکتور شدن. اینجور که از شواهد و اعلان دوستان برمیاد. نکته جالب اینکه پیج حواله هیچ فاکتوری از 207 های اتومات سقف فلز نمیزاره. دریغ از یه دونه. نمیدونیم جریان چیه واقعا
اتومات دی مشکی : سلام منم 30 آذر تکمیل وجه کردم ولی هنوز خبری نیست
S5 : من پرسیدم از نمایندگی گفتن کلا s5 امسال تحویل ندادن احتمالا قطعه ندارن تولید متوقف شده
X22 : سلام خودتونو خسته نکنید من الان تو گوگل سرج کردم و کارزارهای که سال 401 اینا تشکیل شده رو دیم و به این نتیجه رسیدم که مدیران خودرو کارش همینه