افت ۶۰ درصدی صادرات خودروسازان

 

افت ۶۰ درصدی صادرات خودروسازان

 

نارضایتی از خودروسازان ایرانی آنقدر در سال‌های گذشته بالا بوده که تقریبا هیچ یک از ما تصور نمی‌کنیم که خودروهای ایرانی، جایگاه مهمی در بازارهای خارجی داشته باشند. عمده بازارهای صادراتی خودروسازان ایرانی در سا‌ل‌های گذشته را کشورهای همسایه و دوست، از جمله عراق و سوریه تشکیل داده اند اما بر اساس آمار گمرک در طی یکی دوسال اخیر به غیر از عراق و سوریه خودروهای ایرانی رهسپار کشورهای دیگری نیز شده‌اند.

 

ایران خودرو و سایپا در برهه‌ای از زمان، توانسته بودند پا به بازارهای استراتژیکی همچون اوکراین و روسیه بگذارند. اما متاسفانه بی تدبیری و عدم برنامه ریزی سبب از دست رفتن این بازارهای مهم شد. با این وجود، تلاش‌هایی برای حضور دوباره در بازارهای هدف صورت گرفته است. برای بررسی مقاصد صادراتی خودروهای ایرانی، خبرگزاری ایسنا گزارشی از آمار گمرک کشور تهیه کرده که خواندن آن، خالی از لطف نیست.

بر اساس آمار گمرک، ۹۰ درصد صادرات خودرویی کشور در سال ۱۳۹۸، خودرو ساینا بوده و ۱۰ درصد الباقی متعلق به پراید، تیبا و کوییک از محصولات خانواده گروه خودروسازی سایپا و سمند، پژو پارس، پژو ۲۰۷، هایما و دنا از محصولات گروه صنعتی ایران‌خودرو بوده است.

 
 

 

صادرات خودرو
 

 

ارزش ریالی صادرات این محصولات به تفکیک کشورها بدین صورت است که طی سال گذشته به کشور هنگ‌کنگ بیشترین میزان صادرات به ارزش ۱۱۶ هزار و ۸۶۲ دلار صورت گرفته است.

پس از آن اسپانیا بیشترین واردات خودروهای ایرانی را داشته که برای کشور ارزآوری ۹۶ هزار و ۳۶۲ دلاری داشته است. صادرات خودروهای ایرانی به کشورهای تایوان و چین نیز به ترتیب به ارزش۷۹ هزار و ۵۲۱ دلار و ۳۶ هزار و ۶۰۰ دلار صادرات صورت گرفته است.

از محل صادرات خودروسازان داخلی به کشور ترکیه نیز ۷۰۰۰ دلار و به کشور امارات چهار هزار و ۶۶۲ دلار، ارزآوری به کشور صورت گرفته است.

با این وجود تاکنون خودروسازان شفاف سازی چندانی در مورد انتشار این آمار ارایه نکرده‌اند و به نظر می‌رسد که در برخی موارد صادرات خودروها به کشورهایی نظیر اسپانیا به منظور گذراندن مراحل تست و آزمایش های تصادف ارسال شده باشند.

افت ۶۰ درصدی صادرات خودروسازان [به روز رسانی] - تیر ۱۴۰۰

در صورت‌های مالی خودروسازان مشخص نشده که خودروها و قطعات آنها به چه کشورهایی رفته، با این حال به نظر می‌رسد مانند گذشته، بازار عراق مقصد اصلی خودروهای صادراتی بوده است. قطعات منفصله نیز یا راهی سایت‌های خارجی خودروسازان شده‌اند  یا در قالب خدمات پس از فروش در لیست صادرات قرار گرفته‌اند.

صورت‌های مالی خودروسازان نشان می‌دهد غالب صادرات آنها در سال گذشته را قطعات شامل CKD و SKD تشکیل می‌دهند. بر این اساس، تقریبا ۸۷ درصد از رقم کل صادرات سه خودروساز بزرگ کشور در سال گذشته، قطعات منفصله بوده ، بنابراین سهم خودرو کامل تنها ۱۳ درصد (۴۱۸ دستگاه) است.

این موضوع نشان می‌دهد خودروهای داخلی اقبال چندانی در بازارهای خارجی ندارند. مسائلی مانند کیفیت نه چندان مناسب، قیمت بالا و ضعف خدمات پس از فروش چالش‌های اصلی خودروسازی ایران در حوزه صادرات به شمار می‌روند.

در گذشته خودروهای ایرانی بازار صادراتی بهتری داشتند و کشورهایی مانند، سوریه، بلاروس، آذربایجان و حتی روسیه از محصولات صنعت خودرو کشور استقبال می‌کردند. با این حال خودروسازان اقدامات لازم برای تثبیت و بهبود جایگاه صادراتی خود در این بازارها را انجام ندادند تا در نهایت آنها را یک به یک از دست بدهند.

به نظر می‌رسد تا سه چالش کیفیت، قیمت و خدمات پس از فروش حل نشود، معضل صادرات در خودروسازی کشور برقرار خواهد بود. این در حالی است موقعیت جغرافیایی ایران توان پوشش بخشی از بازارهای خودرو منطقه را ایجاد کرده و درست به همین دلیل، برخی شرکت‌های خارجی طی سال‌های گذشته قصد داشته‌اند ایران را به هاب صادراتی خود (در منطقه) تبدیل کنند.

از جمله این شرکت‌ها، رنو فرانسه است که در دوران پسابرجام، تبدیل ایران به هاب صادرات منطقه را در برنامه‌های خود جای داده بود. پیش‌ترها نیز فولکس واگن آلمان برنامه‌ ریزی کرده بود که از ایران به عنوان پایگاهی برای صادرات محصولاتش به کشورهای اطراف استفاده کند. بنابراین به نظر می‌رسد اگر فضا برای فعالیت مستقل خودروسازان خارجی فراهم شود، می‌توان ایران را به کشور صادرکننده خودرو تبدیل کرد و الزامی نیست که حتما خودروهایی با برند و نام داخلی، صادر شوند.

در بحث صادرات، مهم ارزش افزوده و ارز آوری آن است که اگر شرایط برای حضور مستقل خارجی‌ها فراهم شود، می‌توان به این هدف دست یافت. در صورت احیای برجام و لغو تحریم، زمینه برای بازگشت خودروسازان خارجی به ایران فراهم می‌شود و آنگاه می‌توان روی صادرات محصولات آنها که در داخل کشور تولید می‌شوند، حساب باز کرد.

منبع

 

 

 

با کليک بر روي تصوير زير و عضويت در تلگرام 1Car، آخرین اخبار را دنبال کنيد.

تلگرام وان کار

 

برچسب : خودرو , خودروسازان






مرتب سازی :

نظرات کاربردی همه نظرات>

0 نظر

1
صفحه 1 از 1

ارسال نظر
نظر شما بعد از تایید در سایت قرار داده می شود. نظرات با محتوای غیر مرتبط، نامحترمانه و فارسی با نوشتار انگلیسی تایید نخواهند شد.
نام    
نظر شما  
 
مقالات برتر
wait
پربحث ترین خودروی
wait
کاربران برتر سایت طی ماه گذشته
اطلاعات خودرو
پارسا. 38 نظر
X33 Cross cvt 37 نظر
آخرین نظرات اخبار و مقالات
مجید : از دعوتنامه کسی خبر نداره؟
امید : سلام خدمت دوستان منی که تحویل اردیبهشت بودم ۲۰فروردین طرح تبدیل اومدپیامک و قبول کردم نزدیک ۲۶۹تومن واریزکردم ایا به من سودمشارکت تعلق نمیگیره یا بعدتحویل حساب کتاب می‌کنند ممنون میشم پاسخگو جوابم باشید
علی : سلام وقت بخیر T9 سر وقت میدن کسی میدونی یا اونم 7ماهه تحویل میدن
مرتضی j4 : آقا امیر از اصفهان تاریخ هایی رو که نوشتن رو من تو تقویم حساب کردم و ۵ شنبه ها رو هم تعطیل حساب کردم دقیقا ۹۰ روزه تحویل گرفتن
سیاوش : ببخشید تاریخ واریز اولیه چند شهریور بودید؟
Heidar : با سلام پیج کاستومر امروز برای من زده قراردادهای دهه سوم بهمن در حال صدور فاکتور می باشند و جریمه تأخیر ثابت مونده است.
مرتضی j4 : به خدا من اگه این نظرات شما رو قبل ثبت نامم میدیدم نمی‌رفتم پول بدم من ۲۶ اسفند ثبت نام کردم ی بنده خدا میگه معر تحویل میدم . الان زیاد بازار آزاد و نمایندگی هم اختلاف قیمت نداره . چون اقساط بود گرفتم . اگه بخوام پول رو پس بگیرم میدن به نظر شما ؟
اکبر از اردبیل : با سلام طی تماس امروز با سامانه اعلام کردن تا 2 بهمن ماه فاکتور شده و همچنان باید منتظر باشیم. خودم تکمیل وجه 22 اسفند هستم و تایید سخا هم 27 اسفند بوده و اعلام کردن از 27 فروردین شامل جریمه تاخیر میشه عجیبه هر کارشناس یک تاریخ برای فاکتور شدن اعلام میکنه و دست ما هم متاسفانه بجایی بند نیست. اونایی ک فعلا خودرویی هم ندارن که دیگه بدترررررر
مرتضی j4 : سلام . تحویل j 4شما ثبت نام کی بوده
nazi : در جواب یوسف ما فروش فوری هستیم نه پیش فروش افزایش قیمت صرفا برای پیش فروش هاست ما قرار داد کامل از شرکت داریم با 36 درصد سود سالیانه تاخیر
آخرین نظرات اطلاعات خودرو
207 پانا مشکی : 207 دنده پانا مشکی تحویل 30 اسفند تکمیل وجه 19 دی امروز فاکتور شد
خطا مجوز شماره گذاری : شماره گذاری اعلام کرد هنوز به ما ابلاغ نشده پلاک بزنیم واسه کوییک rsپازس خودرو هم دیروز گفت از فرداش استارت میخوره حالا شاید ظهر به بعد خبری بشه ولی سوالم اینه اونایی که دیروز نصفه شبی پلاک شدن فازشون چی بود بیاند دروغ بگند ی چیزی گرفتید یا دادید
میلاد ایکس کراس اتو 33 : پیام آخر امروز میرم برای تحویل خودرو موعد تحویل سیستمی 29 اردیبهشت بود هیچ پولی هم پرداخت نکردم بابت دیون و ..... یا علی
مهدی : سلام من 24 بهمن پذیرش شدم کی فاکتور میشم
اریا : در کمال ناباوری: تکمیل وجه بیست دی نوبت سی اسفند تبدیل نه اردیبهشت سورن دوگانه امروز فاکتور شد
محمد 19مهر : اتفاقا دیشب تو اینستا دیدم پیج اطلس سواران و سهند سواران راجب تاخیر تحویل و ارسال دعوتنامه مطلب گذاشته و شدیداً انتقاد کرده منم زیرش پست گذاشتم
سمند جدید : سلام تحویل خرداد امروز کسی فاکتور نشد تحویل 13 خرداد
کوییک rs : سلام دوستان زنگ زدم شماره گذاری پلاک میگه هنوز به ما ابلاغ نشده پلاک بزنیم حالا فاز اونایی که میاند میگند پلاک شدیم نمیدونیم چی هست سهمیه دارید از شرکت عایا؟ گفتن از فردا پلاک میشید هنوزم شماره گذاری ابلاغ نشده شتبد تا ظهر درست شه ولی چطور شما نصف شب دیروز پلاک شدید حتما پارتیتون کلفته
سارا : سلام تحویل 30 فروردین کسی فاکتور شده ؟
محمودرضا : دوستان توجه بفرمایید طرح تبدیل واقعی است اما به این معنی نیست که رانا دیگر تولید نمی شود. تو پیش فروش هفته گذشته هم راناپلاس تو انتخابها بود. با توجه به اینکه شرکت به هر دلیلی تو ایفای تعهدات رانا عقب هست این طرح تبدیل را گذاشته تا بیش از این ضرر تاخیر در تحویل ندهد و ارتباطی با عدم تولید رانا ندارد.