افت ۶۰ درصدی صادرات خودروسازان

 

افت ۶۰ درصدی صادرات خودروسازان

 

نارضایتی از خودروسازان ایرانی آنقدر در سال‌های گذشته بالا بوده که تقریبا هیچ یک از ما تصور نمی‌کنیم که خودروهای ایرانی، جایگاه مهمی در بازارهای خارجی داشته باشند. عمده بازارهای صادراتی خودروسازان ایرانی در سا‌ل‌های گذشته را کشورهای همسایه و دوست، از جمله عراق و سوریه تشکیل داده اند اما بر اساس آمار گمرک در طی یکی دوسال اخیر به غیر از عراق و سوریه خودروهای ایرانی رهسپار کشورهای دیگری نیز شده‌اند.

 

ایران خودرو و سایپا در برهه‌ای از زمان، توانسته بودند پا به بازارهای استراتژیکی همچون اوکراین و روسیه بگذارند. اما متاسفانه بی تدبیری و عدم برنامه ریزی سبب از دست رفتن این بازارهای مهم شد. با این وجود، تلاش‌هایی برای حضور دوباره در بازارهای هدف صورت گرفته است. برای بررسی مقاصد صادراتی خودروهای ایرانی، خبرگزاری ایسنا گزارشی از آمار گمرک کشور تهیه کرده که خواندن آن، خالی از لطف نیست.

بر اساس آمار گمرک، ۹۰ درصد صادرات خودرویی کشور در سال ۱۳۹۸، خودرو ساینا بوده و ۱۰ درصد الباقی متعلق به پراید، تیبا و کوییک از محصولات خانواده گروه خودروسازی سایپا و سمند، پژو پارس، پژو ۲۰۷، هایما و دنا از محصولات گروه صنعتی ایران‌خودرو بوده است.

 
 

 

صادرات خودرو
 

 

ارزش ریالی صادرات این محصولات به تفکیک کشورها بدین صورت است که طی سال گذشته به کشور هنگ‌کنگ بیشترین میزان صادرات به ارزش ۱۱۶ هزار و ۸۶۲ دلار صورت گرفته است.

پس از آن اسپانیا بیشترین واردات خودروهای ایرانی را داشته که برای کشور ارزآوری ۹۶ هزار و ۳۶۲ دلاری داشته است. صادرات خودروهای ایرانی به کشورهای تایوان و چین نیز به ترتیب به ارزش۷۹ هزار و ۵۲۱ دلار و ۳۶ هزار و ۶۰۰ دلار صادرات صورت گرفته است.

از محل صادرات خودروسازان داخلی به کشور ترکیه نیز ۷۰۰۰ دلار و به کشور امارات چهار هزار و ۶۶۲ دلار، ارزآوری به کشور صورت گرفته است.

با این وجود تاکنون خودروسازان شفاف سازی چندانی در مورد انتشار این آمار ارایه نکرده‌اند و به نظر می‌رسد که در برخی موارد صادرات خودروها به کشورهایی نظیر اسپانیا به منظور گذراندن مراحل تست و آزمایش های تصادف ارسال شده باشند.

افت ۶۰ درصدی صادرات خودروسازان [به روز رسانی] - تیر ۱۴۰۰

در صورت‌های مالی خودروسازان مشخص نشده که خودروها و قطعات آنها به چه کشورهایی رفته، با این حال به نظر می‌رسد مانند گذشته، بازار عراق مقصد اصلی خودروهای صادراتی بوده است. قطعات منفصله نیز یا راهی سایت‌های خارجی خودروسازان شده‌اند  یا در قالب خدمات پس از فروش در لیست صادرات قرار گرفته‌اند.

صورت‌های مالی خودروسازان نشان می‌دهد غالب صادرات آنها در سال گذشته را قطعات شامل CKD و SKD تشکیل می‌دهند. بر این اساس، تقریبا ۸۷ درصد از رقم کل صادرات سه خودروساز بزرگ کشور در سال گذشته، قطعات منفصله بوده ، بنابراین سهم خودرو کامل تنها ۱۳ درصد (۴۱۸ دستگاه) است.

این موضوع نشان می‌دهد خودروهای داخلی اقبال چندانی در بازارهای خارجی ندارند. مسائلی مانند کیفیت نه چندان مناسب، قیمت بالا و ضعف خدمات پس از فروش چالش‌های اصلی خودروسازی ایران در حوزه صادرات به شمار می‌روند.

در گذشته خودروهای ایرانی بازار صادراتی بهتری داشتند و کشورهایی مانند، سوریه، بلاروس، آذربایجان و حتی روسیه از محصولات صنعت خودرو کشور استقبال می‌کردند. با این حال خودروسازان اقدامات لازم برای تثبیت و بهبود جایگاه صادراتی خود در این بازارها را انجام ندادند تا در نهایت آنها را یک به یک از دست بدهند.

به نظر می‌رسد تا سه چالش کیفیت، قیمت و خدمات پس از فروش حل نشود، معضل صادرات در خودروسازی کشور برقرار خواهد بود. این در حالی است موقعیت جغرافیایی ایران توان پوشش بخشی از بازارهای خودرو منطقه را ایجاد کرده و درست به همین دلیل، برخی شرکت‌های خارجی طی سال‌های گذشته قصد داشته‌اند ایران را به هاب صادراتی خود (در منطقه) تبدیل کنند.

از جمله این شرکت‌ها، رنو فرانسه است که در دوران پسابرجام، تبدیل ایران به هاب صادرات منطقه را در برنامه‌های خود جای داده بود. پیش‌ترها نیز فولکس واگن آلمان برنامه‌ ریزی کرده بود که از ایران به عنوان پایگاهی برای صادرات محصولاتش به کشورهای اطراف استفاده کند. بنابراین به نظر می‌رسد اگر فضا برای فعالیت مستقل خودروسازان خارجی فراهم شود، می‌توان ایران را به کشور صادرکننده خودرو تبدیل کرد و الزامی نیست که حتما خودروهایی با برند و نام داخلی، صادر شوند.

در بحث صادرات، مهم ارزش افزوده و ارز آوری آن است که اگر شرایط برای حضور مستقل خارجی‌ها فراهم شود، می‌توان به این هدف دست یافت. در صورت احیای برجام و لغو تحریم، زمینه برای بازگشت خودروسازان خارجی به ایران فراهم می‌شود و آنگاه می‌توان روی صادرات محصولات آنها که در داخل کشور تولید می‌شوند، حساب باز کرد.

منبع

 

 

 

با کليک بر روي تصوير زير و عضويت در تلگرام 1Car، آخرین اخبار را دنبال کنيد.

تلگرام وان کار

 

برچسب : خودرو , خودروسازان






مرتب سازی :

نظرات کاربردی همه نظرات

0 نظر

1
صفحه 1 از 1

ارسال نظر
نظر شما بعد از تایید در سایت قرار داده می شود. نظرات با محتوای غیر مرتبط، نامحترمانه و فارسی با نوشتار انگلیسی تایید نخواهند شد.
نام    
نظر شما  
 
مقالات برتر
wait
پربحث ترین خودروی
wait
کاربران برتر سایت طی ماه گذشته
آخرین نظرات اخبار و مقالات
مهسا : دوست عزیز ما که ۸ماه تکمیل وجع کردیم ۵ ماه تخیره نمیدن
حمزه شاهین جی : سلام دوستان خدا لعنت کنه شرکت سایپا و 7ماهونیم تکمیل وجع کردیم فاکتور نمیشه شاهین جی هسته چکار کنیم هیچ مسولی جواب گوهم نیست یعنی ۵ماه طوی تخیره
حمزه ؟شاهین جی1403/9/14تکمیل وجع کامل600میلیون : سلام دوستان.... واقعا از خدا میخوام ب امیدالله شرکت سایپا نیست نابود بشه کارمند مسول آبدارچی شرکت سایپا خدا لعنت کنه خدا نشناس 8ماه شود یهودی ها اینجوری نیستن شماها کاری میکنین دین و دیانت در میره گرفتارم بدبختی داریم ...جواب درستی هم نمیدن بگن 1سال دیگه زودتر نمیدیم بهتر بود میگن سود تاخیر میدیم سود تاخیر بخور توی سرتون ایران ش👑👑👑👑👑
شاهین من کو : عزیزان اینا دروغ میگن مسئله اصلی اینه که سایپا تولیدش نسبت به ایرانخودرو خیلی کم شده واز نصف هم کمتر این مورد از خرداد سال گذشته هر روز بدتر شده من اخبار خودرو و تولیدات آنها را چک میکنم الان سه ماه اول امسال ایرانخودرو به تنهایی تولیدش از همه خودرو سازان روهم جمع بشن آمار تولیدش بسیار بالاست حالا سایپا گشاد شده و یه بوش و شاطون باید خرج خودش کنه تا یکم راه بیفته
زهرا : سلام اقای محمدی بسلامتی و مبارک باشه لطفا تاریخ فاکتور را میفرمایید
حمزه شاهین جی : من با یکی صحبت کردم گفت دارن ماشین های سایپا مثل شاهین میبرن امریکا و کشورهای عربی
آرش : خب وضعیت دوباره به حالت تخصیص برگشت فکرکنم یک چهار ماه دیگه انتظار بهش اضافه شد:))))
Mj : مگه مغازه اس برن اونجا فاکتور کنن ، اینقدر ساده نباشین، اصلا بری اونجا از در نمیزارن بری تو که بخوای حرف بزنی، شرکت بخواد فاکتور کنه و شروع به تحویل کنه یک ماهه واسه همه رو فاکتور میکنه، فاکتور میشه اونم تعداد خیلی کم اونم اتومات و پلاس
رامین : سلام دعوتنامه های بهمن ماه کی صادر میشه مبلغ واریز 850تاریخ 11/28
X5 : عزیزان این اشتباهی که ما انجام دادیم شما انجام ندین پول نقد تحویل شرکت دادیم سه ماه تحویل بدن الان هفت ماه شده تحویل ندادن یک ماه شاسی شده پلاک شده بیمه شده خبری از ماشین نیست .منx5ثبت نام کرده بودند
آخرین نظرات اطلاعات خودرو
سورن جدید 13 تیر : سلام و درود رنگ سفید ، فروش فوق العاده طرح مادران ، هنوز فاکتور نشده ، زنگ زدم ایران خودرو میگه شاید مرداد فاکتور بشه . روزی 600 جریمه دیرکرد میزنه
حسین : اگر تکمیل وجه کنم یک ماه میدن
فوری 4 تیر : هزینه ای نیومده. بعد مگه از سود تاخیر بر نمیدارن من الان سود تاخیرم8600 هست
سید : سلام خدمت عزیزان هم وطن، سوالی داشتم اگر کسی اطلاع داره سپاسگزارم جوابمو بده.برای منم تبدیل اومده ،تحویل فوری تیر بودم، الان رفتم سایت نوشته 207 سقف فلزی خرداد، منظور از خرداد چی هست؟ یعنی خرداد قرار بود تحویل بدن 207 رو یا شهریور تحویل میدن که از خرداد تا شهریور بشه 3 ماه؟
محسن : سلام کسی می دونه بعد از تحویل ماشین چند ماه بعد سود تاخیر را میدن
مهدی : آذربایجان شرقی شهر بستان آباد
سیامک : تمام آذر ماهی ها همین شرایط رو دارن
رانا تبدیل 207 : برای منم همینطوره احتمالا فردا درست میشه
مجید : امیر جان همه حرفم اینه که وقتی دعوتنامه زود میدن ومشتری هم تکمیل وجه میکنه شرکت هم با مشتری مداری کنه و ماشین بموقع تحویل بده این عزیزانی که الان 5 ماه در انتظار هستن بخدا همه با مشکلات تکمیل وجه کردن انصاف نیست شرکت نخواد ماشین نده
مجید : سلام واسه من که پیام ندادن داخل سایت نگاه کردم فاکتور شده بود