جایگزین «دنا پلاس اتوماتیک» برای مشتریان مشخص شد

 

جایگزین «دنا پلاس اتوماتیک» برای مشتریان مشخص شد

 
منابع مطلع گفته اند که در شرایط فعلی امکان تولید و تحویل دنا پلاس اتوماتیک تنفس طبیعی وجود ندارد و برای همین ایران خودرو جایگزینی را برای حواله داران در نظر گرفته است.
 
به گفته این منبع خبری که در گروه صنعتی ایران خودرو مشغول به کار است، تا به حال پروژه تولید دنا پلاس تنفس طبیعی با جعبه دنده اتوماتیک آنچنان با قدرت پیگیری و دنبال نشده است. پیش از آغاز تحریم ها، کمپانی پانچ بلژیک مسئولیت تامین جعبه دنده اتوماتیک خانواده دنا و سورن را داشت و فعالیت اصلی خود را برای هماهنگ سازی جعبه دنده اتوماتیک با پیشرانه TC7 ( EF7 توربو) انجام می داد. بعد از موفقیت آمیز نبودن پروژه تامین جعبه دنده اتوماتیک از پانچ، بحث تامین این قطعه از کمپانی HPT کره جنوبی (هیوندای پاورتک) مطرح شد. آن کمپانی هم پایه فعالیتش را بر مبنای نسخه های توربو دنا پلاس گذاشته بود و در اصل این پروژه را به سر انجام رساند. اما آغاز تحریم ها باعث شد تا HPT نتواند به صورت مستقیم تامین گیربکس اتوماتیک دنا پلاس را برای ایران خودرو داشته باشد. برای همین با واسطه گری های مختلف، تامین این قطعه از خط تولید جانبی HPT در چین انجام شد و برای همین از چند ماه گذشته، تولید آزمایشی دنا پلاس اتوماتیک با جعبه دنده مشترک DAE و HPT برای نسخه توربو آغاز شده است.
 
جایگزین «دنا پلاس اتوماتیک» برای مشتریان مشخص شد
 
از سویی با آماده شدن نمونه های اولیه دنا پلاس اتوماتیک، تست های فنی و مراحل اخذ مجوز شماره گذاری و استاندارد برای نمونه توربو اتوماتیک انجام شد. برای همین امروز فرایند تولید دنا پلاس توربو اتوماتیک ممکن است و فعلا برنامه ای برای تولید نسخه تنفس طبیعی اتوماتیک وجود ندارد. در اصل سیاست ایران خودرو این بوده که قوی ترین نسخه دنا پلاس را با جعبه دنده اتوماتیک عرضه کند. اما مشکلات تحریم باعث شد تا برخی ناهماهنگی ها برای تامین قطعاتی چون توربو شارژر در ایران خودرو مطرح شود. لذا فروش اولیه دنا پلاس توربو اتوماتیک با نام دنا پلاس اتوماتیک انجام شد و ابتدا مشخصات نسخه تنفس طبیعی که در قالب یک پروژه بود به مشتریان اعلام گردید.
 
اما با فراهم شدن امکان تامین انبوه قطعه توربو شارژر و برخی قطعات اساسی دیگر، بنا بر این است که دنا پلاس توربو اتوماتیک در خط تولید ایران خودرو حضور داشته باشد و مشتریان این شرکت به جای تحویل نسخه تنفس طبیعی، نمونه توربو شارژر را در اختیار بگیرند.
 
آن طور که این مبع خبری به خبرنگار اسب بخار گفته است، بحث تیپ بندی ها L1، L2 و L3 برای دنا پلاس توربو اتوماتیک در قالب یک پروژه تعریف شده و قرار است تا در آینده نزدیک این تیپ بندی ها اعمال شود. اما در حال حاضر نمونه رونمایی شده در دهه فجر ۱۳۹۸، ملاک تولید و تحویل خودرو به مشتریان خواهد بود. همچنین با برنامه ریزی های انجام شده، به احتمال بسیار زیاد تا دهه اول خرداد ۹۹، تولید انبوه این خودرو آغاز می شود و صدور دعوتنامه ها تا یک ماه دیگر انجام خواهد شد. این منبع خبری عدد دقیقی برای قیمت دنا پلاس توربو اتوماتیک به خبرنگار اسب بخار اعلام نکرده و تنها محدوده آن را مشخص کرده است. اما به درخواست این منبع آگاه، از اعلام محدوده قیمتی تا زمان مشخص شدن عدد قطعی فروش برای جلوگیری از هرگونه حواشی معذور هستیم.
 
با توجه به اطلاعات ارائه شده از جانب این منبع آگاه دنا پلاس اتوماتیک با پیشرانه توربو TC7 به دست مشتریان خواهد رسید. این خودرو به پیشرانه ۱٫۷ لیتری توربو مجهز است که ۱۴۸ تا ۱۵۰ اسب بخار را با گشتاور ۲۱۰ تا ۲۱۵ نیوتن متر تولید می کند. جعبه دنده ۶ سرعته اتوماتیک ساخت DAE توان این پیشرانه را به چرخ های جلوی دنا پلاس توربو اتوماتیک می رساند. در کنار نصب جعبه دنده اتوماتیک به جای گیربکس دستی در این خودرو، قطعاتی چون رام، محور جلو، پلوس ها، سیستم تعلیق جلو، میل موجگیر، مجموعه اگزوز و برخی اجزای دیگر تغییر کرده اند و در نگاه مهندسی، تفاوت میان دنا پلاس توربو اتوماتیک با نسخه دنده ای، ۱۰۰ قطعه اعلام می شود.
 
این خودرو قرار است تا با امکاناتی نظیر چراغ روشنایی روز، فرمان کمکی برقی، تهویه اتوماتیک، صندلی های جلوی برقی، نمایشگر لمسی، سنسور پارک و دوربین عقب، رهیاب ماهواره ای، کروز کنترل، آینه های تاشو برقی، رینگ آلومینیومی ۱۶ اینچی، تریم داخلی پارچه، چرم دوزی فرمان و دسته دنده، حالت تیپ ترونیک و اسپرت و برفی جعبه دنده، سانروف، ترمز ABS، EBD و BA، آنتن کوسه ای، چهار کیسه هوا و… به دست مشتریان برسد.
 
 

source

 

 

 

با کليک بر روي تصوير زير و عضويت در تلگرام 1Car، آخرین اخبار را دنبال کنيد.

تلگرام وان کار

 

برچسب : خودرو , دنا پلاس اتوماتیک






مرتب سازی :

نظرات کاربردی همه نظرات>

2 نظر

مجید
2

ما با دنیا فرق داریم...کوبای دوم شدیم
14:21  1399/03/31
پاسخ دادن
محمداحمدی
4

قیمت آن خیلی بالاست جای تاسف است که حتی نمی شود یک خودروی اتوماتیک وطنی خرید آن هم به دلیل قیمت بسیار بالا .
13:10  1399/03/31
پاسخ دادن
1
صفحه 1 از 1

ارسال نظر
نظر شما بعد از تایید در سایت قرار داده می شود. نظرات با محتوای غیر مرتبط، نامحترمانه و فارسی با نوشتار انگلیسی تایید نخواهند شد.
نام    
نظر شما  
 
مقالات برتر
wait
پربحث ترین خودروی
wait
کاربران برتر سایت طی ماه گذشته
اطلاعات خودرو
پارسا. 36 نظر
X33 Cross cvt 29 نظر
آخرین نظرات اخبار و مقالات
سهند : بله دی اومده تا ۷اردیبهشت هم فرصت واریزبوده
قلی نیا : مبارکتون باشه ، چطور ممکنه منی که ۱۱ اذر هستم فاکتور نشده هنوز
قلی نیا : من تکمیل وجه ۱۱ اذر هستم هنوز فاکتور نشده یکی از اشنا هامون گفته حتی امکان داره تا تابستون هم فاکتور نشه دل خوش نکن باز دم اونایی که فردا موتور اسم نوشتن رفتن یه اعتراض کردن همگانیش کردن ابروی شرکت رو بردن ماها که نشستیم سرجامون خیالتون راحت هیچ خبری نمیشه حالا حالا ها
شاهین جی سانروف : توروخدا راستشو بگین بخدا خسته شدیم حداقل درست بگین بزارین مام خوشحال شیم کم آوردیم بخدا شماره درخواستو میگین
X5 ثبت نامی 27 شهریور : سلام از من 23 فروردین شاسی شده ، بیمه هم سبژ شده ، و روی صدور پلاک زرد مونده از 26 فروردین ، چرا اینقدر طول کشیده صدور پلاکم!!
Cs55 : سلام داداش شما تحویل حضوری زدین پلاک شده ماشینتون زودتر چون منم ۲ اردیبهشت فاکتور شدم هنو پلاک نشده
مهدی پلاس : درودبرشما دوستان عزیز واریزاولیه 13شهریور پیامک واریزوجه دوم اومده فقط دوستان بیمه چی انتخاب کنم وکارت طلایی هم بزنم کلا شد430 یه اطلاعی لطف کنید بدید دوستانی که انجام دادن
سعید شاهین g : سلام واریز وجه ۱۴ آذر هیچ خبری از فاکتور نیست
از شیرازی به به تارا اتومات خاکستری نانو سرامیک تحویل 30 اسفند : نه سرامیک نوشته نشده جزییات فاکتور رو به صورت زیر نوشته 1 بهاي خالص كارخانه 7,618,901,853 ریال 2 ماده 10 ساماندهي خودرو -عوارض اسقاط فرسوده 87,500,000 ریال 3 ماده 30 قانون ماليات ارزش افزوده 65,690,887 ریال 4 ماليات بر ارزش افزوده 656,908,867 ریال 5 ماليات شماره گذاري 328,454,434 ریال 6 مبلغ ثابت شماره گذاري 1,000,000 ریال 7 بيمه شخص ثالث 93,691,500 ریال 8 خدمات كارت هوشمند 2,046,510 ریال 9 هزينه پست 599,500 ریال 10 هزينه ساير خدمات 1,773,200 ریال 11 هزينه نصب و ساخت پلاك 6,050,000 ریال 12 بند ج ماده 69 قانون توسعه كشور 65,690,887 ریال 13 خسارت تاخير -88,687,560 ریال 14 تخفيف مقطوع -57,122,510 ریال 15 تخفيف رند -899 ریال 16 تاثير مصوبه شوراي رقابت -1,080,190,669 ریال مبلغ قابل پرداخت: 7,702,306,000 ريال كسورات: 1,226,001,638 ريال به نظرم جریمه تاخیر و هزنه نانوسرامیک رو بعدا بهم بر می گردونن
آخرین نظرات اطلاعات خودرو
آرتین : لجیون چندم تخویل گرفتی
207پانا : 20.5 میلیون
وحید : مگه من گفتم عیبه
امیر : نه روز هایی تعطیل هم حساب نمیشه
هادی : اگر 10 تومن بود من مال تو هم میدم ساده هستی
هادی اریزو : میره
سورت تحویل 3تیر : سلام احتمالا تحویل حضوری منظورش هست؟
رضا : سلام. خودروی دنا اتومات شما چه رنگی سفارش داده بودید؟
محمد 19مهر : اصلا فکر کن ما تغییر کردیم شما که تغییر نمیکنی میومدی از حقت دفاع میکردی متاسفانه مشکل ما ایرانی ها همین فقط بلدیم تز بدیم همین اگه مرد عملی خودتم میومدی من به شخصه واسه حق خودم رفتم نخیر داداش ما با دیدن سود تاخیر تغییر نکردیم به من شخصه گفت دو هفته دیگه تکمیل میشه و شما جزو اولین ها هستی فاکتور میشی من دو هفته دیگه صبر میکنم اگه شروع به فاکتور نشد با بچه هایی که اومده بودن شماره هاشون و گرفتم هماهنگ میشم میریم اونجا دوباره
کوییک gxrl : الکی زده تمام کوییک ها 8سوپاپ هستند