صنعت خودروسازی جهان زیر ذره بین/قطعه ساز بودن بهتر است یا خودروساز؟

 

صنعت خودروسازی جهان زیر ذره بین/قطعه ساز بودن بهتر است یا خودروساز؟

 
اگر نگاهی به رده بندی قدرتمند ترین خودروسازان جهانی داشته باشیم و پس از آن به  لیست قطعه سازان خودرویی جهانی نیم نگاهی بیاندازیم، نام کشور هایی همچون آلمان، ایتالیا، ژاپن و آمریکا به چشممان می خورد. کشور هایی که خودروسازی های قدرتمندی دارند و قطعه سازی های آن ها هم فعال هستند. آن ها سعی می کنند در این زمینه کاملا خودکفا باشند چراکه توانایی ساخت قطعات  خودرو های برند و معروف خود  را دارند، و خرید آن را از کشور های دیگر منطقی نمی دانند. اگر چه در این امر استثنا هم وجود دارد و گاهی هم قطعات مورد نیاز خود را از کشور های دیگر تامین می کنند. 
 
در این میان در برخی از کشورها  همانند برزیل و ترکیه، بیشتر از آنکه خط تولید خودرو در کشورشان وجود داشته باشد در قطعه سازی مشغول به فعالیت هستند و خود را خودروساز نمی دانند. اگرچه کشوری مانند برزیل بسیاری از محصولات فولکس واگن را تولید می کند اما کار و قدرت اصلی آن در صنعت خودرو، قطعه سازی است.
 
ایران نیز بیش از نیم قرن است درصنعت خودروسازی فعالیت می کند اما برخی از کارشناسان معتقدند که خودروسازی در ایران تنها مونتاژکاری است و اگر قدرت خود را در قطعه سازی بیشتر می کرد موفقیت آن از آنچه امروز هست بیشتر بود چرا که تولید خودرو در ایران کاری به صرفه نیست و بیشتر محصولات  این شرکت های تولیدی بسیار گران تمام می شود.
 
در همین رابطه بهرام شهریاری کارشناس صنعت خودرو می گوید:«خودروساز بدون قطعه ساز نمی تواند کار کند اما قطعه ساز بدون خودروسازی می تواند فعالیت کند. علت آنکه  قطعه سازی های کشور هایی همانند ترکیه، فنلاند و اتریش از ما بهتر عمل می کنند هم این است که آن ها با دنیا تعامل دارند اما ارتباط ما با دنیا قطع است.»
 
او می افزاید: «ایران  برای تولید قطعه و صادرات آن به خارج از کشور نیز اقدام کرده است اما به دلیل تحریم ها این موضوع متوقف شد، اما ترکیه چنین مشکلی نداشته است. ترکیه در سال 1994 اقتصاد کشورش را اقتصاد باز را اعلام کرد. در آن مقطع 12 خودروساز از کشور های مختلف بین صفر تا 100 درصد در این کشور سرمایه گذاری کردند. آن ها موانع را از بین برداشتند و رابطه بین المللی را آغاز کردند و چهار سال بعد در سال 1998  نیز شروع به صادرات کردند، اما چون ما این ارتباط و تعامل را نداریم تنها معطوف به داخل شده ایم.»
 
شهریای ادامه می دهد:«قطعاتی که ما در داخل می سازیم برای خودرو های داخلی است بنابراین هم درتوسعه  عقب مانده ایم  هم از لحاظ کیفی رشد نکرده ایم.به طور مثال  کیفیت پراید که خودرو چند دهه پیش است از یک میزانی بالاتر نمی رود زیرا طراحی آن برای گذشته است و کیفیت همان زمان را می طلبد. وقتی قطعه سازی مجبور است قطعه پراید را تولید کند در حد کیفیت پراید تولید می کند نه بیشتر.»
 
این کارشناس معتقد است توانایی و پتانسیل رشد قطعه سازی در ایران وجود دارد و ایران می تواند خودروساز خوبی نباشد اما قطعه ساز خوبی باشد آن هم در صورتی که در های تعامل و ارتباطات بین المللی بین ما و کشور های دیگر باز شود.
 
او در پاسخ به سوال اینکه آیا اگر ایران تنها قطعه سازی را ادامه می داد و در خودروسازی ورود نمی کرد بهتر نبود می گوید: «ایران یک بازار بزرگ و 80 میلیونی و حتی فراتر از این است و همچنین  صنعت خودرو یک صنعت استراتژیک به حساب می آید، صنعتی است که صنایع بالا دستی و پایین دستی بسیاری را به خود اختصاص می دهد و اشتغال زایی در این صنعت وجود دارد. بنابراین اگر برنامه ریزی درستی انجام شود، و اگر صنایع خودرویی ما در انحصار دولت نبود، و می توانست رشد  و تعامل خوبی داشته باشد و خودروسازان دنیا در ایران سرمایه گذاری می کردند ایران به خوبی می توانست خودروساز خوبی شود چرا که بازار بزرگی را دراختیار دارد.
 
شهریاری تصریح می کند: «اتریش بازار بزرگی ندارد اما ایران بازار بزرگی در اختیار دارد. بنابراین اینکه ایران خودروسازی هم داشته باشد کار درستی است اما نه در این قالبی که می بینیم. بنابراین نباید راه گذشته را ادامه داد. ما باید بتوانیم خودروساز شویم و خودرو را طراحی کنیم و مهندسی خودرو را یاد بگیریم. ما باید از دانش اروپایی ها و خودروسازان بزرگ استفاده کرده و آن را بومی کنیم.ما هم به دانش فنی و هم به تکنولوژی و هم به دانش مدیریت آن ها نیازمندیم»
 
 
او در پاسخ به این سوال که ایران در کدامیک از صنایع قطعه سازی و خودروسازی موفق تر بوده است عنوان می کند:«به دلیل اینکه برنامه توسعه صنعتی کشور ما به طور مشخص در جهت هیچ کدام از این ها تدوین نشده است و علارغم تصور عمومی هیچ حمایتی هم نشده است هیچ کدام توفیق لازم را پیدا نکرده اند و اکنون هم با شرایط نا به سامانی که به وجود آمده است، شرایط قطعه سازان روز به روز در حال بدتر شدن است و شرکت های قطعه ساز یکی پس از دیگری به تعطیلی کشیده می شوند و اگر این روند پیش برود عمر چندانی نخواهند داشت.»
 
 
از آنجایی که ایران در منطقه و در کشور خود بازار بزرگی را در اختیار دارد و از لحاظ جغرافیایی و ارزش افزوده ای که صنایع مختلف درایران نسبت به کشور هایی که تنها صرفا یک قطعه سازی هستند  وجود دارد، به نظر می رسد هم قطعه ساز بودن و هم خودروساز بودن آن منافاتی با یکدیگر ندارند و اگر هرکدام با شرایط ایده آل به فرآیند خود ادامه دهند به طور موازی می توانند به رشد و پیشرفت خوبی  همانند خودروسازان بزرگ دنیا دست پیدا کنند و حتی اگر قطعه سازی های ما به طور قوی تری دانش ساخت قطعات را داشته باشند به خودروسازی هم کمک شایانی خواهند کرد. اما آنچه که امروز شاهد آن هستیم این است که ایران نه تنها خودروساز قوی نیست بلکه حتی با خروج آمریکا از برجام و وضع تحریم های جدید و به دنبال آن  خروج سرمایه گذاران خارجی  باید نظاره گره افول این صنعت در ایران باشیم و قطعه سازی ایران هم که به گفته کارشناسان پتانسل بالایی برای پیشرفت در آن وجود دارد از این قاعده مستثنی نخواهد بود.
 
 
 
 

منبع (source)

khodrocar

 

 

 

با کليک بر روي تصوير زير و عضويت در تلگرام 1Car، آخرین اخبار را دنبال کنيد.

تلگرام وان کار

برچسب : خودرو , صنعت خودروسازی






مرتب سازی :

نظرات کاربردی همه نظرات>

0 نظر

صفحه 1 از 0

ارسال نظر
نظر شما بعد از تایید در سایت قرار داده می شود. نظرات با محتوای غیر مرتبط، نامحترمانه و فارسی با نوشتار انگلیسی تایید نخواهند شد.
نام    
نظر شما  
 
مقالات برتر
wait
پربحث ترین خودروی
wait
کاربران برتر سایت طی ماه گذشته
آخرین نظرات اخبار و مقالات
نماینده چانگان : داداش انگار خیلی تو فشاری درمان می کنم
محسن : . . سورن پلاس دوگانه . . . . تکمیل وجه ۹ بهمن بود .. . . . موعد تحویل ۲۹ اسفند بود .. . . . تا حالا نه پیامکی اومده و نه تبدیل ..
رضا : من تازه رفتم اتفاقا برعکس گفتن دیگه s5 تولید نمیشه و احتمالا به جاش x5 میدن و اوایل خرداد مشخص میشه
رضا : شماره قرارداد بده تا زنگ بزنم بگم چه جوری ما شهریوری ها و ندادن شما رو دادن تا جواب سوالت و بگیری اگه راست میگی البته
کریم : وقتی اطلس 400 سهند440 قیمت داره پس شاهین مفت به کسی نمیدن..... با این طرح اول سهند و اطلس تاره تولید به ملت قالب میکنن و هم شاهین ها به اتومات تبدیل و فروش میره چون سودش واسه سایپا زیادتره ما هم میمونیم با یه نوبت شاهین دستی و سرکاری حالا یا نوبت ما سوخته میشه یا شاهین دستی با قیمت حدود 550 میلیون
فریا : سلام . یکی از تارا های v4lx موعد تحویل ۱۹ اسفند فاکتور شده
سعید : من همین جور رهگذری داشتم درباره اطلس تحقیق میکردم که ببینم چه جور ماشینی هست اومدم توی این سایت بعد نظرات مردم خوندم دیدم خیلی ها از هنوز فاکتور نشدن اطلس ناراضی هستند یادم افتاد به داستان خودم : : من بهمن ماه ۱۴۰۱ طرح عید مبعث کوییک جی ایکس که به صورت پیشفروش بود ثبت نام کردم . اولش طبق قانون ثبت نام اون موقع صد میلیون تومان در بانک ملی بلوکه کردم تا بتونم ثبت نام کنم . خلاصه بعد از نزدیک به یکسال نه خبری از کوییک جی ایکس شد و نه حتی از قیمت کارخانه ! بعدش در مردادماه ۱۴۰۲ برام پیامک طرح تبدیل به کوییک اس تیپ DA اومد دیگه رفتم از چندتا نمایندگی سوال کردم که این طرح را قبول کنم به سودم هست که همه شون جواب مثبت دادن و گفتن سریع قبول کن و مابقی پولو واریز کن که اصلا معلوم نیست کوییک حی ایکسی در کار باشه و اگر هم بیاد قطعا افزایش نجومی خواهد داشت ! خلاصه قبول کردم و قیمت تمام شده برام ۲۳۵ میلیون در اومد . بعد از مدتی دیدم کوییک جی ایکس فول تبدیل شد به کوییک جی ایکس ال ساده و قیمت کارخانه کوییک اس هم شد ۲۸۱ میلیون و خورده ایی که خیلی شانس آوردم.امیدوارم این داستان برای اطلسیها
Ahmadi.S3 : دوستان لطفا برید و این کارزار رو امضا کنید https://www.karzar.net/114251
مهسا : منم دیروز زنگ زدم کارشناس گفت که این آخرین پیامه و چیزی به اسم شاهین دیگه وجود نداره😕
اس۵ : https://www.karzar.net/114251باسلام دوستان حداقل کاری که از دستتون بر نمیاد برین این سایت و ثبت امضا کنین یک دیقه بیشترم وقت نمیخاد ممنون
آخرین نظرات اطلاعات خودرو
مسعود : کسی آموز فاکتور نشده
الوند : امروز صبح مجوز یکسری موردی صادر شد ،تعداد و نوع خودروها مشخص بشه اعلام می‌کنم ولی میدونم یکسری اریزو 5 بوده …
سحر : چی؟؟؟
ددگانه : نه من 30 دی هستم خبری نیست هنوز
اف ایکس : دوستان سلام دیروز دوتا تریلی اف ایکس بار داشتن من شهر دامغان دیدمشون به سمت مشهد میرفتن گفتم بگم یکم دلگرمی باشه
پژو 207 سقف فلزی : سلام من امروز بالاخره فاکتور شدم. پژو 207 دستی سقف فلزی مشکی، تکمیل وجه 25 آبان، تحویل 30 آذر.
سارا : سلام ،ایام عید که بی ماشین بودیم،هنوز پیامک 4714 برامون نیومده ،خدا کنه حداقل تابستان ماشین داشته باشیم هر چند از پس پولش بر نمی‌آیم، ولی مجبوریم از غریب وآشنا قرض بگیریم ،به خدا دیگه آبرو برامون نمونده ،هر آشنایی میبینه میگه چی شد ماشینتون نیومد🤯🤯😔😔
X55 ساری : بنظرم همه میدونن ، 90 روز کاری یعنی چی، اما مشکل از نمایندگی شروع میشه ک میگن شما نگران نباشید ماشین 45 روز دست شماست ، بعلاوه بنظرم وقتی قراره 90 روز کاری باشه که میشه پنج ماه ، اقساط بعد از تحویل خودرو شروع شه، بیمه ماشین از زمان تحویل شروع شه و مدل ماشین هم سال جدید بخوره ، این 3 مورد ک عرض کردم واقعا مسخرس و توهین ب شعور همه ایرانه ، مگه میشه ماشین برج 4 دستت برسه مدلش سال قبل باشه ، باشه اصلا صفر باشه ، اگه مدیران خودرو ادعای ی شرکت تاپ رو داره باید این موارد رو بررسی و برطرف کنه
پیمان : لحظه ای که نظر و گذاشتم فعال بود.الان که وارد شدم ، اره حذف شده انگار.😶
سلمان : اینا مسخرمون کردند از پارس خودمون انداختنمون الانم هیچ کس و فاکتور نکردند لعنتاااااااااا🤬