ترمز کاسه‌ای

ترمز کاسه‌ای

سیستم ترمز کاسه‌ای هم درست طبق همان اصول ترمزهای دیسکی کار می‌کند، یعنی لنت ها به یک سطح در حال چرخش فشار وارد می‌کنند. تنها تفاوت آنها در این است که در این سیستم، آن سطح چرخان کاسه ترمز نامیده می‌شود. بیشتر خودروها در چرخ های جلو از ترمز دیسکی و در چرخ های عقب از ترمزهای کاسه‌ای استفاده می‌کنند. ترمزهای کاسه‌ای قطعات ریز بیشتری دارند و تعمیرشان هم مشکل‌تر است، ولی تولیدشان کم هزینه‌تر است و از مکانیسم ساده‌ای برخوردارند. در این مقاله یاد خواهیم گرفت که سیستم ترمز کاسه‌ای چگونه کار می‌کند، ساختار ترمز اضطراری را بررسی خواهیم کرد و پی خواهیم برد این نوع ترمز به چه نوع سرویس هایی نیاز دارد. بیایید از مبانی شروع کنیم.

ترمز کاسه‌ای

ترمز کاسه‌ای ممکن است پیچیده به نظر برسد و اگر یکی از آن‌ها را باز کنید، شاید به نظرتان ترسناک باشد. خب، بیایید آن را باز کنیم و ببینیم هر قطعه چه کاری انجام می‌دهد. درست مثل ترمزهای دیسکی، ترمز کاسه‌ای هم دو عدد لنت و یک پیستون دارد، ولی ترمز کاسه‌ای از یک مکانیسم رگلاژ کننده، ترمز اضطراری و فنرهای زیاد بهره می‌برد. قبل از هر چیز بهتر است درباره مبانی صحبت کنیم. وقتی پدال ترمز را فشار می‌دهید، پیستون باعث می‌شود لنت ها به کاسه بچسبند. ساده به نظر می‌رسد، پس این همه فنر به چه دردی می‌خورند؟ این‌جاست که موضوع کمی پیچیده می‌شود.

ترمز کاسه‌ای ترمز کاسه‌ای

بسیاری از ترمزهای کاسه‌ای به صورت خودکار فعال‌ می‌شوند. وقتی لنت ها به کاسه ترمز می‌چسبند، نوعی چفت‌شوندگی رخ می‌دهد. این چفت شدن به خاطر این است که هرچه بیشتر پدال ترمز را بفشارید، لنت ها بیشتر به کاسه می‌چسبند. نیروی متوقف کننده اضافی که توسط این چفت‌شوندگی تولید می‌شود، به ترمزهای کاسه‌ای اجازه می‌دهد نسبت به ترمزهای دیسکی از پیستون کوچکتری استفاده کنند.

ترمز کاسه‌ای

به خاطر وجود همین خاصیت چفت شوندگی است که وقتی پدال ترمز را رها می‌کنید، لنت ها باید از کاسه جدا شوند. علت وجود بعضی از آن فنرها همین است. سایر فنرها کمک می‌کنند که لنت ها سرجایشان بمانند و بازوی تنظیم کننده را پس از عملکرد، برمی‌گردانند.

 

رگلاژکننده ترمز

ترمز کاسه‌ای

برای اینکه ترمز کاسه‌ای درست عمل کند، لنت باید بدون اینکه به آن بچسبد، نزدیکش باقی بماند. اگر لنت زیاد از کاسه دور بشود (برای مثال وقتی لنت خورده شده است)، پیستون برای پر کردن این فاصله به روغن بیشتری احتیاج دارد و به قول معروف ترمز پایین می‌رود. به این خاطر است که ترمزهای کاسه‌ای باید رگلاژ کننده اتوماتیک داشته باشند. حال بیایید مکانیسم رگلاژکننده را بررسی کنیم. رگلاژکننده هم از همان اصل چفت شوندگی که پیشتر ذکر کردیم، استفاده می‌کند. وقتی لنت خورده می‌شود، فضای بیشتری بین لنت و کاسه به وجود می‌آید. هر بار که خودرو توقف می‌کند، لنت محکم به کاسه می‌چسبد. اگر این فاصله به اندازه کافی زیاد باشد، اهرم رگلاژ کننده عمل کرده و چرخ دنده رگلاژ کننده را یک دندانه می‌چرخاند. رگلاژ کننده درست مثل پیچ دارای حدیده هایی است، به همین خاطر وقتی چرخانده می‌شود یک گام پیچیده شده و فاصله را پر می‌کند. وقتی لنت کمی بیشتر خورده بشود، رگلاژ کننده می‌تواند دوباره عمل کرده و لنت را نزدیک به کاسه نگه دارد. بعضی خودروها مجهز به رگلاژ کننده‌ای هستند که فقط برای ترمزهای دستیمناسب است. اگر ترمز دستی برای مدتی طولانی مورد استفاده قرار نگیرد، ممکن است این رگلاژ کننده از تنظیم خارج بشود. پس اگر خودروتان مجهز به این نوع رگلاژ کننده است، باید دست‌کم هفته‌ای یک بار از آن استفاده کنید.

 

ترمز دستی

ترمز کاسه‌ای

ترمز دستی یک خودرو باید علاوه بر سیستم ترمز اولیه، به یک منبع نیروی دیگر هم مجهز باشد. طراحی ترمز کاسه‌ای طوری است که برای یک مکانیسم کابلی ساده جا دارد. وقتی ترمز دستی عمل می‌کند، یک کابل، اهرم را می‌کشد و لنت ها را از هم جدا می‌کند.

 

سرویس و نگهداری

ترمز کاسه‌ای

بیشترین سرویسی که در مورد ترمزهای کاسه‌ای انجام می‌شود، تعویض لنت هاست. بعضی ترمزهای کاسه‌ای یک روزنه مخصوص بازدید در پشت دارند که از آن جا می‌توانید میزان خوردگی لنت را ببیند. اگر ضخامت گوشت لنت ها به 0.8 میلی‌متر برسد، وقت عوض کردنشان فرا رسیده است.

ترمز کاسه‌ای

اگر گوشت لنت به پلیت عقبی چسبیده باشد، لنت ها باید وقتی 1.6 میلی متر ضخامت دارند، تعویض بشوند. درست مثل ترمزهای دیسکی، ترمزهای شدید گاهی ترمز کاسه‌ای را فرسوده می‌کند. اگر یک لنت خورده شده برای مدتی طولانی مورد استفاده قرار بگیرد، پینی که گوشت لنت را به صفحه فلزی لنت وصل می‌کند، می‌تواند روی کاسه ترمز شیار بیندازد. کاسه ترمزی که زیاد خورده شده باشد، باید تراشکاری و تعمیر بشود. وقتی لنت حداقل ضخامت مجاز را داشته باشد، کاسه ترمز از حداکثر قطر مجاز برخوردار است. از آن‌جایی که سطح تماس داخل کاسه ترمز قرار دارد، وقتی مواد چسبیده شده به کاسه را پاک کنید، قطر بزرگتر و بزرگتر می‌شود.


منبع

HowStuffWorks

برچسب : ترمز , کاسه‌ای , دیسکی






مرتب سازی :

نظرات کاربردی همه نظرات>

8 نظر

احسان شهیدی فر
0

سلام 🖐
خیلی ممنون 🙏🙏🙏
مقالتون خیلی عالیه 👌👌👌
10:41  1402/05/10
پاسخ دادن
مژگان
2

سلام
چرا زود به زود رگلاژ ترمز عقب بهم میخوره؟
22:22  1398/03/19
پاسخ دادن
کاربر: وحید 1
2

چون تلرانس حرکت پیستون های ترمز های کاسه ای کمه. یه خورده که کفشک سابیده شد، از رگلاژ خارج میشه.
23:13  1398/03/19

محمد..م
3

آقا ترمز دستی و چرخ عقب قفل کنه مشکل از کجاشه ؟؟؟؟
13:53  1397/07/17
پاسخ دادن
مهدی
0

داداشمون داره اشتباه میزنه ترمز های کاسه ای قدیمی ترن و در گرما خیلی ضعیف کار میکنند به جز ماشین سنگین ها بقیه ماشین ها از ترمز های دیسکی استفاده می کنند
23:43  1397/01/29
پاسخ دادن
محمد
2

ممنون از راهنماییتون.خیلی واضحه
20:05  1394/11/21
پاسخ دادن
1
صفحه 1 از 1

ارسال نظر
نظر شما بعد از تایید در سایت قرار داده می شود. نظرات با محتوای غیر مرتبط، نامحترمانه و فارسی با نوشتار انگلیسی تایید نخواهند شد.
نام    
نظر شما  
 
مقالات برتر
wait
پربحث ترین خودروی
wait
کاربران برتر سایت طی ماه گذشته
اطلاعات خودرو
پارسا. 39 نظر
X33 Cross cvt 35 نظر
آخرین نظرات اخبار و مقالات
بستان j4 : تحویل که نه ، رسیده تو نمایندگیه ، مانیتورایراد داره باید قطعه از تهران بیاد ، یه هفته ی نیومده ، داخل نمایندگی یه مانیتور نداره هنوز که خبری نیست، اینقدر خر توخره
ابراهیم : سلام پرداختی اول یکم شهریور تکمیل وجه 18اسفند هنوز فاکتور نشده
a5 شهریور پویا : سلام ممنون از توضیحاتتون لطفا همه مراحلی که باید طی کنیم تا سود تاخیر بگیریم رو توضیح میدید؟
5252 : سلام سخا رو چطور باید بفهمیم چه تاریخی ثبت شده
ایگل رضا : سلام آقا مجتبی تحویل گرفین؟ فیس خوبی داره؟
X3 سفید : سلام مبارکه ۲۰ بهمن ۱۴۰۲ یا ۱۴۰۳؟ شماره قراردادتون چند بوده؟
امیر : منظورتون 403 هست دیگه؟
مرتضی j4 : سلام . دوستی هست که شماره مرکز تحویل کرمان موتور تهران رو داشته باشه که زنگ زد و پیگیری کرد . ممنونم
شاهین 403 : سلام چرا با یک روز اختلاف ممکن نیست یک روز اختلاف در واریز اولیه بوده دیگه واسه خود ما با یک روز اختلاف توی واریز اولیه توی چند نوبت با اختلاف یکی 2 ماه تکمیل وجه اومدکه
Bac x3 poro : تاریخ ثبت نام درست گفتید؟سال ۱۴۰۲؟؟
آخرین نظرات اطلاعات خودرو
خبر : الکی کجا بود همه جا زدن توقف تولید فقط سمند داریم
27 بهمن : یعنی میشه امروز برسه به 17 بهمن کپک زدیم بسکه پیام خوندیم
صادق 207خرداد : سلام داداش شرایط تبدیل هم فکر کنم تکمیل ظرفیت شد
207 : رانا به تاریخ پیوست و تمام فقط سمند میدن
گلارین : دقیقا شرایط منم مثل شماست واقعا دیگه خسته شدیم از این همه منتظر موندن👀
امیر ایکس 33 : نمایندگی قاسمپور شیراز بهم گفت
سایناد : مبارک داداش ایشالا زود تحویل بگیرین
سایناد : داداش کی تحویل گرفتین؟! و کی سود تأخیر دادن بهتون؟؟
اکبری : وقتی هنوز مجوزا اعلام نشده شما از کجا فهمیدی 33کراس دنده نیست داخلش؟؟؟؟؟
اطلس آذر : 🤣